<<Nazad

http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/korupciju-u-zdravstvu-tretirati-kao-i-24-sporne-privatizacije/45585

 logo_ALO

DOKTORI PROTIV KORUPCIJE

Korupciju u zdravstvu tretirati kao i „24 sporne privatizacije”

Autor: | 07.02.2014 - 08:02:00h | Komentara: 0

Nevladina organizacija “Doktori protiv korupcije” uputila je apel Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji da postave zahtev za rešavanje koruptivnih afera u zdravstvu kao uslov u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, odnosno da se ova situacija reši “kao što je to urađeno i sa 24 sumnjive privatizacije”.


U zaključcima sa okruglog stola “Srpsko zdravstvo - Uzroci poslednjeg mesta u Evropi” ova NVO navodi da bi takav zahtev postavljen kao uslov u okviru pregovora o poglavlju 23 bio delotvoran u rešavanju institucionalne korupcije u zdravstvu.


“Doktori protiv korupcije” smatraju da takav zahtev treba postaviti u slučajevima trgovine listama čekanja na Institutu za onkologiju Vojvodine, trgovine zaposlenih u Hitnoj pomoći Beograda sa pogrebnicima i u nabavci štetnog rastvora za dijalizu u bolnici u Kraljevu. Oni su ponovo pomenuli slučaj sumnje na nebezbednu krv u Nacionalnoj službi za transfuziju i zloupotrebe sredstava EU, kao i zloupotrebe sredstava Evropske investicione banke u slučaju hitne rekonstrukcije bolnica, kao i zloupotrebu sredstava Svetske zdravstvene organizacije i Svetske banke na Institutu “Torlak”.

 

<<Nazad