Predstavnici nevladine organizacije "Doktori protiv korupcije" najavili su da će danas uputiti apel Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji da u pregovore Srbije o pristupanju EU u okviru Poglavlja 23. uključe zahtev za rešavanje slučajeva u kojima se sumnja na institucionalnu korupciju u zdravstvu.

"Apelujemo na institucije EU da rešavanje afera u zdravstvu bude sastavni deo u pregovorima o Poglavlju 23. koje se odnosi na ljudska prava, pravnu državu i borbu protiv korupcije", rekao je na konferenciji za novinare koordinator ove NVO dr Draško Karađinović.

On je dodao da će evropskim institucijama biti predloženo da se koruptivne afere u zdravstvu tretiraju "na isti način kao i zahtev za konkretno procesuiranje i rešavanje 24 slučaja sporne privatizacije, koji se pokazao kao efikasan".

Koordinatorka NVO "Doktori protiv korupcije" prof. dr Dragana Jovanović rekla je da je dugogodišnja institucionalna korupcija jedan od glavnih uzroka koji su doveli do toga da zdravstveni sistem Srbije, prema rezultatima istraživanja Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI), u 2012. i 2013. zauzme poslednje, 34. mesto u Evropi.

Brojni projekti finansirani iz donacija EU i iz povoljnih kredita Evropske investicione banke i Svetske banke imali su neupešan ishod zbog masovnih zloupotreba učesnika, konsultanata i izvođača projekata, izjavila je Jovanovićeva.

DEMANTI DEVENPORTA

BEOGRAD (FoNet) - Šef delegacije Evropske unije Majkl Devenport odbacio je danas tvrdnje o zloupotrebi novca i korupciji u vezi sa Delegacijom tokom implementacije projekata podrške i unapređenja zdravstvenog sistema Srbije i izrazio je žaljenje što nevladina organizacija "Doktori protiv korupcije" nastavlja da iznosi netačne tvrdnje.

U pismu organizatorima okruglog stola Srpsko zdravstvo - Uzroci poslednjeg mesta u Evropi, Devenport je podsetio da je istraga sprovedena o svim tvrdnjama o zloupotrebi sredstava i korupciji u vezi sa delegacijom pokazala da su te tvrdnje neosnovane.