<<Nazad

 

 

naslovna.jpg

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Doktori-protiv-korupcije-od-EU-traze-istrage-u-zdravstvu.lt.html

 

7.februar, 2014.


„Doktori protiv korupcije” od EU traže istrage u zdravstvu

Nastavljaju da iznose netačne tvrdnje, kaže Majkl Davenport, šef delegacije EU u Srbiji

Doktori-foto-BETA.png
Draško Karađinović, Dragana Jovanović i Miroslav Petrović juče pred novinarima (Foto Beta)

Nevladina organizacija „Doktori protiv korupcije” uputila je apel Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji, u kojem su zatražili da se reše koruptivne afere u zdravstvu, za koje tvrde da su imale teške posledice po život i zdravlje građana i da to bude uslov daljeg napretka pregovora u procesu evrointegracija, u Poglavlju 23.

Oni su zatražili istragu afera u zdravstvu po istom postupku koji je doveo do rešavanja 24 slučaja sumnjivih privatizacija i to posle zahteva koji je potekao iz Evropskog parlamenta. Ovaj zahtev, međutim, po svoj prilici neće biti ispunjen, jer je posle održavanja okruglog stola, reagovao Majkl Davenport, šef delegacije Evropske unije u Srbiji. On je odbacio tvrdnje „Doktora protiv korupcije” o zloupotrebi novca i korupciji u vezi sa implementacijom projekata podrške i unapređenja zdravstvenog sistema Srbije i izrazio je žaljenje što nevladina organizacija „Doktori protiv korupcije” nastavlja da iznosi netačne tvrdnje uprkos objašnjenjima koja su im data.

„Doktori protiv korupcije” inače zahtevaju da se procesuira slučaj trgovine listama čekanja na Institutu za onkologiju Vojvodine, trgovina zaposlenih u službi beogradske Hitne pomoći i pogrebnika i da se ispita slučaj nabavke štetnog, kristalizirajućeg rastvora za dijalizu, koji je ugrozio živote bubrežnih bolesnika bolnice u Kraljevu. Takođe, zahtevaju da se ispita neuspešna reorganizacija i zloupotreba sredstava EU u Nacionalnoj službi za transfuziju krvi, a zbog koje su, kako tvrde članovi ove organizacije „građani dobijali nebezbednu krv”. Osim toga, traže da se ispita zloupotreba novca koje je Institut za imunologiju i virusologiju „Torlak” dobio da pokrene proizvodnju vakcine protiv gripa i protiv dečje paralize.

Davenport je naveo da su Evropski sud revizora i služba EU za borbu protiv zloupotreba OLAF sproveli opsežnu istragu o uspostavljanju nacionalne službe za transfuziju u Srbiji, koja je finansirana novcem od EU, i da nisu našli nikakve neregularnosti. On je podsetio da delegacija EU nije učestvovala u projektu hitne rekonstrukcije dvadeset i jedne bolnice, koji je finansiran zajmom od Evropske investicione banke. Dokumenti o navodnim zloupotrebama u tom projektu odmah su prosleđeni službi OLAF, koja nije našla dokaze o zloupotrebi, a delegacija je pojačala mere nadgledanja sličnih projekata.

Davenport je napisao i da EU nije finansirala rekonstrukciju instituta „Torlak” već da je novac obezbedila Svetska banka, a da je EU samo radila procenu za Evropsku investicionu banku, koja je razmatrala mogućnost finansiranja razvoja vakcine za grip u tom institutu.

O. Popović

Back

 

<<Nazad