http://www.pobjeda.me/2014/02/06/nvo-doktori-protiv-korupcije-ministarstvo-zdravlja-centar-korupcije/

logo_pobjeda.jpgObjavljeno: čet, 06. feb, 2014.


NVO „Doktori protiv korupcije“: Ministarstvo zdravlja centar korupcije

BEOGRAD – Dugogodišnja institucionalna korupcija razlog je što je srpski zdravstveni sistem već drugi put proglašen za najgori u Evropi, konstatovano je na okruglom stolu nevladine organizacije „Doktori protiv korupcije“. Koordinator dr Draško Karađinović podsjetio je da rasprave o zdravstvu nije bilo od septembra 2012. godine, od dolaska nove administracije kojoj su dali vrijeme kako bi vidjeli da li se određene stvari mijenjaju.


Ministarstvo%20zdravlja%20centar%20korupcije%20-%20Pobjeda%20Dnevni%20List.htmDoktori_protiv_korupcije_foto_Pobjeda.jpg

Karađinović je rekao da na početku pregovora sa Evropskom unijom, posebno o poglavlju 23 koje se odnosi na ljudska prava, pravnu državu u borbi protiv korupcije postavlja se pitanje da li sa ovakvim zdravstvenim sistemom Srbija može da napravi korak naprijed ka evrointegracijama.

O koracima je govorila profesorka Dragana Jovanović (pulmolog i bivši beogradski sekretar za zdravstvo, kao nestranačka ličnost podržana od LDP) i istakla da od 2002. godine, “kada su počele promjene nisu napravljeni nikakvi pomaci koji bi obezbijedili kvalitetan zdravstveni sistem i ta priča se nastavlja”. Ona je navela da je u zdravstveni sistem (Srbije) uloženo preko 20 milijardi evra i da ne nedostaju pare “nego su loše potrošene”.

Jovanovićka je navela i neke nevjerovatne podatke: “što se više izdvaja – pacijenti više dodaju iz svog džepa. U Srbiji su dominantne maligne i kardiovaskularne bolesti i kod ženske i muške populacije. U svijetu od oboljelih od raka preživi 60 odsto, u Srbiji 30 procenata, u Albaniji se na zračenje čeka tri nedelje, u Srbiji – devet mjeseci!” Korupcija je poptuno zahvatila zdravstvo Srbije, posebno u transfuziji, kod jedinog proizvođača vakcina (Institut Torlak), u sektoru koji se bavi rekonstrukcijom bolnica (Kliničko bolnički centar Beograd!).

Zbog svega su “Doktori protiv korupcije” uputili apel Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji da se, po ugledu na 24 sporne srpske privatizacije, uključe u borbu protiv sistemske korupcije u zdravstvu, posebno u sljedećim slučajevima: Trgovina listama čekanja na Institutu za onkologiju Vojvodine (tu je deblji kraj izvukla dr Bojana Bokorov koja je slučaj objelodanila), Trgovina zaposlenih u službi hitne pomoći Grada Beograda (“uzbunjivač” dr Borko Josifovski). Slučaj nabavke štetnog kristalizirajućeg rastovra za dijalizu i ugrožavanju bubrežnih bolesnika u kraljevačkoj bolnici, slučaj sumnje na nebezbjednu krv Nacionalne službe za transfuziju krvi zbog neuspješne reorganizacije i zloupotrebe sredstava i slučaj zloupotrebe sredstava EIB, WHO i WB na Institutu za imunologiju i virusologiju Torlak sa obustavom proizvodnje vakcine protiv gripa i dječije paralize.

Predsjednik udruženja za zaštitu prava pacijenata “Pravo na zdravlje” Miroslav Petrović tvrdi da je sam zakon “stvorio crno tržište medicinskih usluga”. On je kao epicentar korupcije ocijenio Ministarstvo zdravlja, a kao posljedicu naveo da je zbog nečije koristi do  60.000 ljudi je izgubilo pravo na liječenje.

Svi koji prijave slučajeve korupcije u zdravstvu (koja je sa 25% u 2012-oj prošle godine narasla do 47 odsto) proglašavaju se “uzbunjivačima”. Najbolji primjeri su novosadska doktorka (Bokorov) koja je ostala bez licence i beogradski lekar (Josifovski) koji je izgubio posao. Na kraju, profesorka Jovanović je iznijela i dva nejverovatna podatka: Iz EU (Evropska investiciona banka) je za obnovu Kliničkog centra došlo 50 miliona evra (desetina sredstava je već “sparila” i novac se rasipa a – iako je rok za projektnu dokumentaciju istekao prošle godine – najavljena je za 19. april ove godine. Drugi je da 355 aparata za dijalizu (poklon Italijanske vlade) nisu korektno raspoređeni, a doktorka Jovanović tvrdi da čak 135 “nije ni raspakovano”.

D.B.