logoBlic

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/440724/Devenport-odbacio-navode-o-zloupotrebi-novca

Devenport odbacio navode o zloupotrebi novca

Predstavnici nevladine organizacije "Doktori protiv korupcije" najavili su da će uputiti apel Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji da u pregovore Srbije o pristupanju EU u okviru Poglavlja 23. uključe zahtev za rešavanje slučajeva u kojima se sumnja na institucionalnu korupciju u zdravstvu, a šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport je odbacio navode o zloupotrebi novca i korupciji u vezi sa evropskim sredstvima kao neosnovane.- Apelujemo na institucije EU da rešavanje afera u zdravstvu bude sastavni deo u pregovorima o Poglavlju 23. koje se odnosi na ljudska prava, pravnu državu i borbu protiv korupcije - rekao je na konferenciji za novinare koordinator ove NVO dr Draško Karađinović. 


 

On je dodao da će evropskim institucijama biti predloženo da se koruptivne afere u zdravstvu tretiraju "na isti način kao i zahtev za konkretno procesuiranje i resavanje 24 slučaja sporne privatizacije, koji se pokazao kao efikasan". 


 

Koordinatorka NVO "Doktori protiv korupcije" prof. dr Dragana Jovanović rekla je da je dugogodišnja institucionalna korupcija jedan od glavnih uzroka koji su doveli do toga da zdravstveni sistem Srbije, prema rezultatima istraživanja Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI), u 2012. i 2013. zauzme poslednje, 34. mesto u Evropi.


Brojni projekti finansirani iz donacija EU i iz povoljnih kredita Evropske investicione banke i Svetske banke imali su neupešan ishod zbog masovnih zloupotreba učesnika, konsultanata i izvođača projekata, izjavila je Jovanovićeva.


Šef Delegacije EU u Beogradu uputio je demanti ovoj organizaciji u kojem kaže da su ispitani navodi o proneveri i korupciji u vezi sa Delegacijom i da je utvrđeno da su oni neosnovani.


- Već smo odgovorili na suštitnu više optužbi u prošlosti i žalimo što nastavljate da ponavljate nekorektne i neosnovane izjave uprkos pojašnjenjima koja ste dobili - napisao je Devenport.


On je podsetio da Evropski sud revizora i služba EU za borbu protiv zloupotreba (OLAF) u istrazi o uspostavljanju Nacionalne službe za transfuziju krvi u Srbiji, što je bio projekat finansiran sredstvima EU, nisu utvrdili nepravilnosti.


Devenport je naveo da je projekat hitne rekonstrukcije 20+1 bolnice finansiran zajmom od Evropske investicione banke (EIB) i da Delegacija EU nije učestvovala u tome, kao i da Evropska investiciona banka to smatra jednom od svojih najuspešnijih investicija.


Takođe, dokumenta o navodnim zloupotrebama u tom projektu odmah su prosleđena EIB i službi OLAF, a dokazi o zloupotrebi nisu pronađeni, kaže Devenport i dodaje da je Delegacija EU pojačala mere nadzora u sličnim projektima.


On je podsetio da obnova Instituta Torlak nije finansirana od strane Evropske unije, već Svetske banke.


- Delimo vaš stav da u zdravstvenom sektoru Srbije postoje značajni problemi i izazovi. Ipak, ni podrška EU ni osoblje Delegacije EU ne mogu biti odgovorni za situaciju u zdravstvu - napisao je Devenport.


Naprotiv, podrška EU zdravstvenom sektoru je značajno doprinela reformama i postigla je važne rezultate.