<<Nazad

http://www.dnevnik.rs/drustvo/nase-zdravstvo-poslednje-u-evropi

                             Наше здравство последње у Европи

5.децембар, 2013.

Невладина организација "Доктори против корупције" оценила је да је српско здравство у извештају ЕХЦИ 2013, благо оцењено, и да је заслужено последње у Европи

Они су министарку здравља Славицу Ђукић Дејановић која се не слаже са оценом да Србија има најлошији здравствени систем у Европи, подсетили да је у држави општа стопа морталитета 14,2 промила, што нашу земљу сврстава у категорију афричких.

Време чекања жена оболелих од рака дојке на почетак радиотерапије, после хирургије или хемотерапије је шест месеци и мислимо да се пацијенткиње оболеле од рака слажу са извештајем ЕХЦИ, а не са министарком", наведено је у саопштењу.

НВО "Доктори против корупције" наводе да се и поред јавног упозорења министарки на скупштинском Одбору за здравље у новембру 2012. и даље хиљадама пацијената оболелих од рака, који месецима чекају на радиотерапију, не издају законом предвиђене потврде са којима би они могли да потраже спас у другим установама које имају капацитете да их у прихватљивом року лече.

Коментаришући наводе министарке здравља да је Институт за јавно здравље "Батут", једини овлашћен за давање података о српском здравству, ова НВО подсећа да више од 7.000 приватних лекара пружају милионе услуга годишње, а нису интегрисани у здравствени систем па самим тим "Батут" нема валидних статистичких података о броју и врсти услуга које пружа ова велика група здравствених радника.

"Ако се то зна, зашто министарка поставља питање кредибилности извештаја ЕХЦИ 2013 који се базира на подацима Светске здравствене организације, Светске банке, ОЕЦД", наводи се у саопштењу.

Они су подсетили министарку здравља да је ово друга година за редом да је српско здравство на последњем месту у Европи и да је у 2012. години Србија каснила пет бодова за претпоследњим, док данас касни 27 бодова.

"Стога констатујемо да смо у извештају ЕХЦИ 2013, иако заслужено последњи у Европи, чак и благо оцењени", наводи се у саопштењу НВО ''Доктори против корупције''

 

 


<<Nazad