<<Nazad


TANJUG

4.decembar, 2013.


http://www.tanjug.rs/novosti/108581/nvo--srpsko-zdravstvo-zasluzeno-poslednje-u-evropi.htm

 

04.12.2013 15:59

NVO: Srpsko zdravstvo zasluženo poslednje u EvropiBEOGRAD - Nevladina organizacija "Doktori protiv korupcije" ocenila je danas da je srpsko zdravstvo u izveštaju EHCI 2013. (Euro Health Consumer Index), blago ocenjeno, i da je zasluženo poslednje u Evropi .Oni su ministarku zdravlja Slavicu Đukić Dejanović, koja se ne slaže sa ocenom da Srbija ima najlošiji zdravstveni sistem u Evropi, podsetili da je u Srbiji opšta stopa mortaliteta 14,2 promila, što Srbiju svrstava u kategoriju afričkih zemalja.
"Vreme čekanja žena obolelih od raka dojke na početak radioterapije, posle hirurgije ili hemoterapije je šest meseci i mislimo da se pacijentkinje obolele od raka slažu sa izveštajem EHCI, a ne sa ministarkom", navedeno je u saopštenju.

NVO "Doktori protiv korupcije" navode da i pored javnog upozorenja ministarki na skupštinskom Odboru za zdravlje u novembru 2012. i dalje se hiljadama pacijenata obolelih od raka, koji mesecima čekaju na radioterapiju, ne izdaju zakonom predviđene potvrde sa kojima bi oni mogli da potraže spas u drugim ustanovama koje imaju kapacitete da ih u prihvatljivom roku leče.

Komentarišući navode ministarke zdravlja da je Institut za javno zdravlje "Batut", jedini ovlašćen za davanje podataka o srpskom zdravstvu, ova NVO podseća da više od 7.000 privatnih lekara pružaju milione usluga godišnje, a nisu integrisani u zdravstveni sistem pa samim tim "Batut" nema validnih statističkih podataka o broju i vrsti usluga koje pruža ova velika grupa zdravstvenih radnika.
"Ako se to zna, zašto ministarka postavlja pitanje kredibilnosti izveštaja EHCI 2013 koji se bazira na podacima Svetske zdravstvene organizacije, Svetske banke, OECD", navodi se u saopštenju.

Oni su podsetili ministarku zdravlja da je ovo druga godina za redom da je srpsko zdravstvo na poslednjem mestu u Evropi i da je u 2012. godini Srbija kasnila pet bodova za pretposlednjim, dok danas kasni 27 bodova.

"Stoga konstatujemo da smo u izveštaju EHCI 2013, iako zasluženo poslednji u Evropi, čak i blago ocenjeni", navodi se u saopštenju NVO ""Doktori protiv korupcije"".

Foto Tanjug,(Tanjug

<<Nazad