<<Nazad

http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/srpsko-zdravstvo-opet-najgore-u-evropi/38663

 logo_ALO


PROPALA REFORMA ZDRAVSTVENOG SISTEMA, DŽABA DONACIJE I KREDITI

Srpsko zdravstvo opet najgore u Evropi!

Autor: S. Đorđević - R. Kantar | 29.11.2013 - 08:52:00h | Komentara: 25

Srpsko zdravstvo je po kvalitetu ponovo na poslednjem mestu od 34 evropske zemlje, pokazuje ovogodišnji Evropski zdravstveni potrošački indeks (EHCI) u Briselu, urađen u saradnji sa Evropskom komisijom, i predstavlja najinformativniju i najuticajniju procenu Evropske zdravstvene zaštite.


Na osnovu 50 indikatora kvaliteta zdravstvene zaštite poslednji smo od 34 evropske zemlje, saopšteno juče
u Briselu. „Alo!“ obavestio Ministarstvo zdravlja o rezultatima ankete

Oblasti koje EHCI ocenjuje su prava pacijenata i informacije, vreme čekanja na lečenje, ishod lečenja, opseg pruženih usluga i farmaceutska sredstva...

Ovaj indeks meri kvalitet zdravstvene zaštite na osnovu 50 indikatora, a sa dobijenim 451 bodom od maksimalnih 1.000, naša zemlja je drugu godinu zaredom zauzela poslednje, 34. mesto u Evropi! Prva je sa dobijenih 870 bodova Holandija, a slede je Švajcarska, Island, Danska i Norveška.

Uprkos za Srbiju poražavajućem rejtingu, ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović juče nije našla za shodno da građanima objasni zašto u poslednjih godinu dana nije više urađeno na poboljšanju zdravstvene zaštite. Ovakvo stanje, ipak, ne čudi mnoge lekare, među kojima i one okupljene u udruženju “Doktori protiv korupcije”.

ministarka.jpg


Neobaveštena: Slavica Đukić Dejanović | Foto: RAS

  

Dok u razvijenim zemljama dve trećine obolelih od raka preživi, kod nas toliko umre

- Sa instutucionalizovanom korupcijom u zdravstvu, potpunom dominacijom politike nad strukom, nesposobnim ali poslušnim upravljačkim kadrom, srpsko zdrvastvo je moralo biti ponovo poslednje u Evropi. Logično, prvi po korupciji moraju biti poslednji po kvalitetu - ocenjuje dr Draško Karađinović, koordinator NVO “Doktori protiv korupcije”. On podseća da posle decenije pogrešnog reformisanja i potrošenih 17 milijardi evra u javnom sektoru, preventabilne nezarazne bolesti, infarkt, šlog, dijabetes “imaju oblik nezaustavljive epidemije”, dok je stanje posebno katastrofalno u lečenju malignih oboljenja, jer svake godine od raka oboli 37.000 ljudi, a 22.000 umre.

zdravstvo01-ras-foto-oliver-bunic.

Jadna slika zdravstva Srbije | Foto: Oliver Bunić

 - Dok u razvijenim zemljama dve trećine obolelih preživi, kod nas toliko umre. Takođe, sa stopom smrtnosti od 14,2 promila tragični smo lideri mortaliteta u regionu - ukazao je Karađinović. Dr Paja Momčilov, član Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva (SLD), istakao je da su uzroci ovakvog stanja „sistemska korupcija, partijska država sa dominantnom izvršnom vlašću, kao i slabe institucije i regulatorna tela“.


Iz Ministarstva zdravlja juče je za „Alo!“ poručeno da će zatražiti od EHIC da „dostavi izvore podataka“ na osnovu kojih je formiran indeks, s obzirom na činjenicu „da jedina relevantna institucija iz Srbije, Institut za javno zdravlje ‚dr Milan Jovanović Batut‘, nikakav upit nije dobila, niti je podatke dostavljala“.
 drasko_karadjinovic.jpg

Rezultati Evropskog zdravstvenog indeksa ne čude ni Radomira Ilića, savetnika Ministarstva pravde koji je radio na izradi akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije do 2018, uključujući i zdravstvo.

radomir_ilic.jpg

- Nisam iznenađen jer se korupcijom u zdravstvu niko godinama unazad nije bavio. Ministarstvo zdravlja jedva je pristalo da se uključi u rad na sprovođenju strategije, a još nije ni formiralo radnu grupu za lociranje koruptivnih elemenata u postojećim zakonima. Očekujem od ministarke zdravlja da što pre donese rešenje o formiranju radne grupe, u kojoj će pored predstavnika ministarstva biti stručnjaci iz svih oblasti zdravstva, uključujući Srpsko lekarsko društvo i “Doktore protiv korupcije” - rekao je Ilić na skupu u SLD. Inače, ovu tribinu, posvećenu borbi protiv korupcije u zdravstvu, bojkotovali su predstavinici Ministarstva zdravlja kao i ostala udruženja lekara, što se moglo videti i po praznoj sali u kojoj su osim učesnika bili mahom novinari.

UZROCI I POSLEDICE

Hiljade teško bolesnih mesecima bez lekova! 


Na tržištu uskoro neće moći da se nađe najmanje 15 lekova iz proizvodnog programa zemunske “Galenike”, najavile su veledrogerije apotekama pre desetak dana. Među njima su antibiotici, lekovi za terapiju visokog krvnog pritiska, antidepresivi, diuretici, za izbacivanje tečnosti... U apotekama pacijenti trenutno uzalud traže barijum-sulfat za rendgensko snimanje, citostatike “lastet” i “fluorouracil”, metadon... Devet meseci je trajala i nestašica lekova za tuberkuluzu, a kako je “Alo!” upozoravao, donedavno je vladala nestašica i stentova, lekova za leukemiju (“anzovip”), Kronovu bolest (“salofalk”), astmu (“aminofilin“ i “durofilin”)...

Stan za operaciju 


“Ginekolog tražio mobilni telefon da porodi ženu“, „neurohirurg se SMS-om hvalio supruzi da je tokom smene zaradio kvadrat stana“, „lekar tražio mito za nepostojeću ‘zaštitu za živac’”, samo su neki od slučajeva za koje je javnost u poslednjih nekoliko meseci saznala putem medija. Lekari od bolesnih, često životno ugroženih, novac su tražili da bi im pružili kvalitetnije lečenje, da im intervenciju urade po hitnom postupku, da bolesnom skrate vreme čekanja za intervenciju, za odobrenje invalidske penzije... Rodbina pacijenata, za živote svojih najmilijih, izdvaja od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra.

Koruptivne radnje se dešavaju i prilikom nabavke lekova i opreme, a lekari su omiljena „meta” i farmaceutskih kompanija. Čak i posao u zdravstvu košta, a navodna cena radnog mesta kreće se između 15 i 20.000 evra. Na servis za prijavu korupcije u zdravstvu od 12. juna do 12. oktobra stigle su 643 prijave.

Eksplozija korupcije


Prema ovogodišnjem istraživanju programa Ujedinjenih nacija za razvoj, procenat udela korupcije u zdravstvu u Srbiji porastao je sa jedne četvrtine na gotovo jednu polovinu u prvih šest meseci ove godine. Zanimljvo je da se pored lekara kao učesnici u korupciji javljaju i drugi zdravstveni radnici, poput medicinskih sestara i tehničara.
 

Operacije za 2023.


► U Kragujevcu se operacija kuka zakazuje za 2022. godinu, a za veštačka kolena se čeka do kraja novembra 2023.
► Više od 300 pacijenata devet meseci ne uspeva da zakaže specijalistički pregled u KC Vojvodine!?
► Čak i deca čekaju. Za pregled kod kardiologa u Institutu za majku čeka se najmanje tri meseca, kod neurohirurga dva
 

Država ih ostavila da prose za pomoć 


► Danica Ćirković (24), preminula u Srbiji ne dočekavši transplantaciju srca, koja u inostranstvu košta između 130.000 i 150.000 evra.
► Milan Novaković (29), preminuo u Beču, gde je ležao nakon operacije teškog oblika tumora u žučnom kanalu.
► Tijana Ognjanović (9), preminula u Hjustonu, gde je čekala transplantacija srca. Tek nakon njene smrti država se setila da može da obezbedi svima neophodne operacije u inostranstvu

 

Lekarske greške 
 

► Jelica Radović (19), umrla od sepse nakon operacije čukljeva
► Dijana Marinković (5) ugušila se jer lekari nisu prepoznali neposrednu životnu ugroženost deteteta
► Marijana Jekić (26) iz Pančeva, umrla jer, kako tvrdi porodica, lekari šest dana nisu ustanovili da joj je puklo slepo crevo
► Stefan Gavrilović (5), preminuo nakon operacije krajnika, porodica tvrdi da je bio zdrav i optužuje lekare
► Anka Sember (78), odsekli joj nogu zbog uraslog nokta. U izveštaju Ministarstva zdravlja stoji da za ishod takvog operativnog zahvata niko nije kriv
n Nikola Stantić (66) preminuo je od srčanog udara nakon što je ekipa Hitne pomoći stigla na lice mesta skoro dva sata posle poziva
► Ljubivoje Pajić (52), umro od sepse nakon jednostavne laparoskopske operaciju uklanjanja kamena u žuči

 

<<Nazad