<<Nazad
subota, 03. avg 2013, 14:49 -> 17:03

Podrška akciji KCS

Nevladina organizacija "Doktori protiv korupcije" pozdravlja potez Kliničkog centra Srbije, istovremeno podsećajući da su Ministarstvu zdravlja dostavili dokumentaciju za pokretanje nekoliko slučajeva zloupotreba u zdravstvu.

Nevladina organizacija "Doktori protiv korupcije" pozdravila je "odlučnu antikoruptivnu aktivnost" uprave Kliničkog centra Srbije (KCS), koja je podnela krivične prijave protiv 15 zaposelnih zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i oštetili državu za oko 2,1 milion evra.

Ova organizacija je, u saopštenju za medije, istakla da je uprava KCS na ovaj način pokazala "celokupnoj javnosti da stav 'nula tolerancije prema korupciji' postaje norma u najelitnijoj zdravstvenoj stanovi u Srbiji" i da zaslužuje sve pohvale i podršku kao "jedini put ozdravljenja srpskog zdrastva od sistemske korupcije".

"Doktori protiv korupcije", međutim, navode da ovaj slučaj, istovremeno, ukazuje na potpunu pasivnost Ministarstva zdravlja u cilju suzbijanja institucionalne korupcije u zdravstvu.

"Podsećamo da smo Ministarstvu dostavili potpuno dokumentovane predmete: od slučaja trgovine listama čekanja na Institutu za onkologiju Vojvodine, preko slučaja kristalizacije rastvora za dijalizu u Kraljevu do trgovine pogrebnika sa službom hitne pomoći u Beogradu", ističe se u saopštenju.

Ova NVO smatra da ministarstvo, iako ima sve potrebne dokaze za podnošenje krivičnih prijava po službenoj dužnosti za ove, ali i mnoge druge afere, "uporno izbegava da reaguje kao organ državne uprave u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i time nanosi ogromnu štetu celom zdravstvenom sistemu".

"Politika ignorisanja i nečinjenja navodi na sumnju da je u samom Ministarstvu zdravlja zapravo epicentar korupcije u zdravstvu", smatraju "Doktori protiv korupcije".

Ova organizacija ističe da je, u trenutku kada je borba protiv korupcije nacionalni prioritet i preduslov otvaranju uspešnih pregovora sa Briselom, neophodno potpuno prekinuti dosadašnju praksu, jer ona, "osim što dovodi do teških posledica po zdravlje građana, predstavlja nepremostivu prepreku Srbiji na putu ka EU". 


<<Nazad