<<Nazad

http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/tomicini-kadrovi-ostetili-budzet-za-79-1-milion/24409

 logo_ALO

AFERA “JUFICIT”

Tomičini kadrovi oštetili budžet za 79,1 milion?

Autor: Ivan Ninić | 10.07.2013 - 23:10:00h | Komentara: 0

Zbog nameštanja tendera za čuvenu nabavku 30 sanitetskih vozila koja nikada nisu isporučena, iako su 2005. godine firmi „Jucit“ a. d. avansno plaćena 79,1 milion dinara, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv bivše državne sekretarke u Ministarstva zdravlja Nevene Karanović i nekadašnjeg sekretara tog ministarstva Dragana Morače, kao i još dvoje državnih službenika iz tenderske komisije, ekskluzivno otkriva „Alo!“.

Alo_11jul2013.jpg

Odbacuju svaku odgovornost za skandaloznu nabavku Ministarstva zdravlja: Nevena Karanović i Tomica Milosavljević | Foto: Branislav Puljević

Kako saznajemo, optužnicu protiv četvorke iz „jata“ Tomice Milosavljevića, bivšeg ministra zdravlja, tužilaštvo je podiglo još 11. decembra prošle godine, ali prvo ročište zakazano za 16. april ove godine nije održano, dok je novo suđenje zakazano za 2. septembar. Osim najbližih saradnika tadašnjeg ministra zdravlja, na optuženičkoj kupi našli su se i Vladimir Mihailović i Jovanka Pantelić, tadašnji članovi tenderske komisije Ministarstva zdravlja. Svima njima optužnicom se na teret stavlja izvršenje krivičnog dela nesavesnog rada u službi, za koje je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina.


Advokat: Čista politizacija!

Mogu samo da kažem da je ceo slučaj čista politizacija, koju neko sve ove godine forsira. Smatram da nikakvo krivično delo nije izvršeno i da je tenderska dokumentacija „Jucita“ bila kompetna, rekao je za „Alo!“ Miroslav Ristić, advokat i brat bivše državne sekretarke Nevene Karanović.

U optužnici u koju je „Alo!“ imao uvid piše da su navedeni funkcioneri i službenici Ministarstva zdravlja septembra 2005. godine predložili ministru Tomici Milosavljeviću da prihvati ponudu firme „Jucit“ za nabavku 30 sanitetskih vozila. Međutim, ponuda „Jucita“ je formalno bila neispravna, pa je, pre faze bodovanja i rangiranja, morala da bude odbačena. Osim što je pre učešća na tenderu bio nelikvidan, „Jucit“ nije dostavio svoje ranije bilanse sa potpisom revizora, niti je dostavio bankarsku garanciju, iako je to bio uslov tendera.

Hitna pomoć

Hitna pomoć | Foto: Jelena Vučetić

„Da je od strane osumnjičenih ceo postuapk provere uslova iz tendera bio dosledno sproveden, do zaključenja predmetnog ugovora ne bi ni došlo“, konstatuje se u optužnici i detaljno objašnjava način na koji je u ovom poslu oštećen budžet Republike Srbije. Naime, Ministarstvo zdravlja je avansno uplatilo „Jucitu“ 79,1 milion dinara, ali sanitetska vozila nikada nisu isporučena. Ugovoreni rok isporuke bio je 12 nedelja, odnosno decembar 2005. godine.

„Menice su aktivirane tek u oktobru 2006, nakon isteka šest meseci od dana kada se to moglo učiniti po ugovoru, a kada se njihova naplata više nije mogla uopšte sprovesti, jer je ‚Jucit‘ od 24. marta 2006. u neprekidnoj blokadi i nad istim se sprovodi stečajni postupak“, zaključuje se u optužnici i dodaje da je „Ministarstvu zdravlja pričinjena materijalna šteta od 79,1 milion dinara“. Uprkos tome što ugovor vredan tadašnjih milion evra nosi njegov potpis, za ovaj promašaj bivši ministar Tomica Milosavljević uvek je javno odbacivao svoju odgovornost i odgovornost svojih saradnika.

„Doktori protiv korupcije“: Predmet u fioci pet godina!

Dr Draško Karađinović iz NVO „Doktori protiv korupcije“ kaže da je ta organizacija kontinuirano ukazivala da se u aferi „Jucit“ više od šest godina tapkalo u mestu, a sve da bi se zaštitio kabinet tadašnjeg ministra.
- MUP je papire o nabavci javnom tužiocu ustupio avgusta 2007. godine, a tužilac je istragu inicirao tek novembra 2008. godine. Predmet je pet godina držan u fioci, a ceo mandat prošle vlade je protekao u zaštiti Tomice Milosavljevića i njegovih saradnika. Ko je iz pravosuđa za to odgovoran i zašto u optužnici nema imena i drugih tadašnjih čelnika Ministarstva zdravlja? Čak i da Karanovićeva i Morača budu osuđeni, ko će u tom slučaju državi nadoknaditi milion evra štete koju je progutao mrak - pita Karađinović.

 

<<Nazad