<<Nazad


http://www.dnevnik.rs/drustvo/naplacivali-lecenje-u-toku-radnog-vremena

NOVI SAD, UTORAK, 9. JUL 2013. GODINE

 

Наплаћивали лечење у току радног времена

Контролне службе Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) утврдиле су махинације у појединим здравственим установама везане за допунски рад лекара јер је откривено да су неки лекари наплаћивали допунски рад током радног времена.

 

Ово откриће контроле још једном  је подстакло критике на рачун допунског рада лекара, као и настојања да се тај рад укине. За ово се залаже и РФЗО, као и поједина удружења, лекарске коморе...

Фонд за здравствено осигурање разрађује систем контроле рада у здравственим установама, а најављено је да ће се ускоро на сајтовима здравствених установа налазити све информације о њима: које приходе имају, да ли раде клиничке студије, да ли је то било предмет нечије контроле, колике су листе чекања...

Да ли ће оваква  транспарентност увести више реда у здравство тешко је рећи, јер све је више оних који се залажу за корените промене у здравству, а (само) информације о раду установе на сајту неће бити довољне.

Допунски рад је уведен законом о здравственој заштити 2005. године и готово од првог дана дочекан је с великим критикама у појединим удружењима. Укидање допунског рада најављивао је и претходни министар здравља др Зоран Станковић, али од најаве се даље се није отишло.

Недавно је у медијима објављено да је министарка здравља проф. др Славица Ђукић Дејановић изјавила да ће допунски рад бити укинут, што су, између осталих, поздравили и подржали Стоматолошка комора Србије и удружење Доктори против корупције.

Међутим, ову вест министарка је демантовала изјавом да допунски рад лекара до трећине радног времена неће бити укинут. Она каже да је мали број појединаца који не раде одговорно на својим радним местима, где примају регуларно плату, а усмеравају одређене пацијенте ка својим приватним ординација. Зато се мора видети који су то сегменти где је могуће дозволити допунски рад, а где се може правити злоупотреба, односно да ли има оних професија у здравству где не може бити дозвољен допунски рад, изјавила је министарка.

Ј. Барбузан

 

Вештачке листе чекања

И док су једни за укидање допунског рада, други се залажу да се он законски боље регулише, што подржава и већи део струке. Трећи решење виде у имплементацији и коришћењу ресурса приватне праксе и укључивања приватне праксе у здравствени систем. Највише критика за допунски рад односи се на вештачко стварање листа чекања и пребацивање пацијената из државне сужбе у приватни сектор, иако се многе од тих услуга могу урадити у државној здравственој установи и то о трошку здравственог осигурања.<<Nazad