<<Nazad

 

 

Lekari naplaćivali dopunski rad u radno vreme


Neki stručnjaci na ovaj način zarađivali po više stotina hiljada evra, utvrđeno u kontroli RFZO


Kontrolne službe Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) u nekim zdravstvenim ustanovama utvrdile su mahinacije u vezi sa dopunskim radom lekara, što će, najavljuju u fondu, biti sankcionisano. Kako je za „Politiku” objasnio profesor dr Momčilo Babić, direktor ove ustanove, dopunski rad u zdravstvenim ustanovama treba ukinuti.

– Naše službe su otkrile da su neki lekari naplaćivali dopunski rad tokom radnog vremena, i za to dobijali i po nekoliko stotina hiljada evra. I dalje razrađujemo sistem kontrole. Novost je da će se uskoro na sajtovima zdravstvenih ustanova nalaziti sve informacije o njima, pa i koje prihode imaju, da li rade kliničke studije, da li je to bilo predmet nečije kontrole, koliko su transparentne liste čekanja... – objasnio je dr Babić, ne želeći da precizira u kojim su tačno zdravstvenim ustanovama otkrivene nepravilnosti u dopunskom radu.

Iako je ministarka zdravlja profesorka dr Slavica Đukić-Dejanović nedavno izjavila da će dopunski rad biti ukinut, nekoliko dana kasnije je to demantovala. U Ministarstvu zdravlja juče nisu želeli da daju odgovor kakav je njihov stav o pitanju dopunskog rada i može li se očekivati njegovo ukidanje.

Kako nezvanično saznajemo, u toku je izrada određenih pravila kojim će doći do usklađivanja propisa u skladu sa Zakonom o radu, čime će se tačno znati šta podrazumeva dopunski rad i kako ustanove mogu da ga sprovode. U nekim državnim ustanovama pacijenti mogu da plate razne usluge i preko reda završe preglede, pa tako zvanične tarife postoje za svakojake stvari počev od prisustva oca na porođaju do laparoskopskih intervencija, dok je sve to drugim zdravstvenim ustanovama onemogućeno.

– Dopunski rad treba zakonski regulisati. Sada u velikom broju imamo slučajeve preusmeravanja pacijenata. Uloga doktora mora da bude jasno definisana – rekao je profesor dr Dušan Milisavljević, predsednik Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije

U propisima deluje čudno odredba da izabrani lekari u domovima zdravlja ne mogu da rade dopunski, što mnogi smatraju diskriminišućom stavkom.

Primarijus dr Nevenka Dimitrijević, iz Saveza sindikata lekara i farmaceuta, kaže da je neophodno iz korena izgraditi novi zdravstveni sistem, jer jedino tako mogu nagomilani problemi da se reše. Ona naglašava da su lekari opšte prakse iscrpljeni posle pregleda više od 40 bolesnika dnevno i da nikome ne pada na pamet da posle napornog dana ide da radi dopunski, a i kada bi hteli – to im nije dozvoljeno.

– Ne smatram da dopunski rad treba potpuno ukinuti, ali je činjenica da većina lekara iz bolnica radi na crno. S druge strane, doktorima u domovima zdravlja, iako znaju recimo da rade i ultrazvučne preglede, niko ne dozvoljava da ih obavljaju – smatra dr Dimitrijević.

Dr Draško Karađinović, iz Udruženja „Doktori protiv korupcije”, kaže da je u julu 2011. godine bivši ministar zdravlja dr Zoran Stanković najavio ukidanje dopunskog rada, pa je zatim odustao od toga posle demanta činovnika iz ministarstva.

– Mi smo protiv dopunskog rada i legalizovanog konflikta interesa. Treba promeniti članove 199 do 202 Zakona o zdravstvenoj zaštiti, jer su doveli do korupcije, diskriminacije, uzurpacije prostorija u državnim ustanovama. Imali smo tragičan prikaz dopunskog rada u Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici. Dopunski rad lekara doveo je do haosa, o čemu svedoče beskrajni redovi u čekaonicama, liste čekanja, nepoštovanje procedure, nezadovoljstva građana često na granici incidenta… Nije u redu da oko 7.000 lekara u domovima zdravlja ne mogu da rade dopunski, ali zato može nekolicina u bolnicama i to oni koji rade recimo sa skupim tehnologijama ili laparoskopske intervencije, dok se pacijenti godinama nalaze na listama čekanja – dodao je dr Karađinović.

Danijela Davidov-Kesar
objavljeno: 06.07.2013.

Back

 

<<Nazad