<<Nazad


RADIO BEOGRAD 2
10.JUN, 2013.

12:00:00 - 13:00:00РEЧEНO И ПРEЋУТAНO


MP3

AUDIO SNIMAK EMISIJE

ILI

http://www.radiobeograd.rs/download/Emisije/receno.mp3

Закон који омогућава здравственим радницима да након радног времена у државним раде у приватним установама, ускоро ће бити промењен. 

Најава из Министарства здравља о укидању допунског, приватног рада за државне лекаре, представља први, иако закаснели, корак у сузбијању системске корупције у српском здравству. Допунски рад лекара довео је до хаоса, о чему сведоче бескрајни редови у чекаоницама, листе чекања, непоштовање процедуре и незадовољства грађана. Осим што обесмишљава институцију обавезног, здравственог осигурања, конфликт интереса настао оваквим законским решењем узрокује и велико расипање новца у здравству. 

Како се и колико новца троши преко фиктивних консултантских услуга и штетних уговора у српском здравству, како кроз систем јавних набавки неки директори недомаћински воде здравствене установе и користе позиције за лично богаћење, али и да ли најава о укидању допунског рада као једног од генератора системске корупције у здравству указује да политичка воља за борбом против корупције већ почиње да даје прве резултате? Ово су данас питања за Ивана Нинића, новинара, и др Драшка Карађиновића, из организације "Доктори против корупције". 

Aутор и водитељ: Дијана Ивановић

<<Nazad