<<Nazad

logo_Radio021 

 07. 06. 2013. |Radio 021

Suzbijanje korupcije u zdravstvu ukidanjem dopunskog rada

Nevladina organizacija "Doktori protiv korupcije " pozdravila je najavu ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanović o ukidanju dopunskog, privatnog rada za državne lekare naglasivši da će to predstavljati prvi korak u suzbijanju sistemske korupcije koja razara srpsko zdravstvo.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/386684/Slavica-Djukic-Dejanovic-Lekari-nece-vise-slati-pacijente-kod-privatnika

"Kombinacija konfuzije i neznanja u "reformskim sistemskim zdravstvenim zakonima" iz 2005. godine, kroz ozakonjenje konflikta interesa omogućila je državnim zdravstvenim radnicima (lekari, stomatolozi) da istovremeno rade kao državni službenici i kao privatnici. 

Legalizaciju konflikta interesa, i njenog obaveznog pratioca,  korupciju enormnih razmera, osećaju godinama svi građani na svojoj koži. Dopunski rad lekara doveo je do haosa, o čemu svedoče beskrajni redovi u čekaonicama, liste čekanja, nepoštovanje procedure, nezadovoljstva građana često na granici incidenta… Umesto usluge u državnoj bolnici, mnogi pacijenti dobijaju vizit kartu - putokaz za privatni sektor. Osiguranik RFZO dva puta plaća istu uslugu, jednom kroz obavezni doprinos, drugi put iz džepa kada ga lekar kod koga je već bio pre podne u državnoj ustanovi, sačeka posle podne kao privatnik.

Time smo dobili pacijente prvog i drugog reda; manjinu onih koji mogu da plate i većinu onih drugih koji moraju da čekaju. Osim što obesmišljava instituciju obaveznog, zdravstvenog osiguranja, konflikt interesa uzrokuje i ogromno rasipanje. U privatnom sektoru, konflikt interesa ugrožava veliku većinu ordinacija koje se baziraju na ličnom radu privatnog lekara. Ali je zato otvorio vrata za stvaranje kvazi privatnih zdravstvenih ustanove koje okupljaju veliki broj konsultanata iz državnog sektora, u žargonu nazvanih "klinike renta doktor". Od produktivne konkurencije - ni traga. Od evropskih standarda, takođe.  

Tu velikim delom leži i objašnjenje za afričku stopu opšte smrtnosti od 14 i visoko mesto na neslavnim listama umiranja od preventabilnih bolesti, infarkta, šloga, raka, dijebetesa. Sistemska korupcija je i uzrok što je naše zdravstvo poslednje na rang listi kvaliteta evropskih zdravstvenih sistema.

Rešenje se godinama samo nameće - ukidanje dopunskog rada državnih lekara a time i konflikta interesa, kao što je to uređeno u Sloveniji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori...", navodi se u saopštenju Doktora protiv korupcije.


<<Nazad