<<Nazad


 logo_ALO

http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/postavila-sebe-za-savetnicu-pa-podnela-ostavku/20773

BRUKA!

Postavila sebe za savetnicu, pa podnela ostavku!

Autor: Ivan Ninić | 02.06.2013 - 23:46:00h | Komentara: 9

Pre nego što je 4. aprila ove godine „iz ličnih razloga“ podnela ostavku na funkciju direktorke Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), dr Tatjana Šipetić je četiri dana ranije, uz saglasnost ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanović, promenila sistematizaciju radnih mesta u toj ustanovi i tako sebi obezbedila savetničko radno mesto, otkriva „Alo!“.

Nadležnosti osobe na tom radnom mestu su napisane tako da bivša direktorka ima neograničen pristup informacijama i potpunu kontrolu nad tržištem lekova u Srbiji. Kako saznajemo, iako se u samoj organizaciji poslova Agencije nije ništa promenilo, sada već bivša direktorka te institucije je 1. aprila ove godine odlučila da promeni postojeći pravilnik o sistematizaciji i organizaciji radnih mesta. Ona je time svoju rešenost da podnese ostavu na funkciju „prve dame ALIMS-a“, uz određenu radno-pravnu „gimnastiku“, prethodno kapitalizovala novom foteljom.


Ministarstvo: odgovor za 40 dana!

„Alo!“ je pitao Ministarstvo zdravlja da li je uobičajena praksa da ministarka daje saglasnost u roku od 24 časa i da li je to učinjeno da bi se udomila tadašnja direktorka ALIMS-a, međutim, odgovor nismo dobili.
- Obaveštavamo vas da ćemo vam odgovoriti što pre, a najkasnije u roku od 40 dana - piše u odgovoru koji je potpisala Slavka Lakićević, pomoćnica ministarke zdravlja.

- U ALIMS-u je sistematizovano 180 radnih mesta, pa je izmenom i dopunom navedenog pravilnika u okviru odobrenog broja radnih mesta dodato i novo radno mesto - savetnik za koordinaciju poslova u oblasti farmakovigilance. Saglasnost za izmenu i dopunu ovog pravilnika u odnosu na novo radno mesto dala su ministarstva nadležna za poslove zdravlja i poslove veterine - piše u odgovoru koji je „Alo!“ dobio iz ALIMS-a.
U toj instituciji kažu da je ranija zarada direktorke iznosila oko 175.000 dinara, ali da će na novom radnom mestu primati 80.840 dinara kao osnovnu platu, ali se na taj iznos dodaje minuli rad, naknada za topli obrok i prevoz. Indikativno je to da je Šipetićeva uspela da bukvalno za 24 časa, pošto je izmislila novo radno mesto, od ministarke zdravlja za to dobije saglasnost, što je bio zakonski uslov. Tako je pismena saglasnost iz Ministarstva stigla 2. aprila, a već 4. aprila usledila je ostavka.

- Nije nikakva tajna da je Šipetićeva u ovome imala podršku ministarke jer su obe do sada bile veoma zainteresovane za oblast kontrole, ispitivanja i registracije lekova. U opisu tog izmišljenog radnog mesta navedena je organizacija sistema prikupljanja čuvanja i pristupa podacima, kao i ingerencije nad vršenjem procene bezbednosti informacija iz farmakostudija i kliničkih ispitivanja. Ona je propisala da će kao savetnica učestvovati u radu komisija za procenu bezbednosti lekova, procenu kliničkih ispitivanja i stavljanje lekova u prometi - otkriva izvor „Alo!“ iz ALIMS-a.

Uticajnija od novog direktora?!

Naš izvor tvrdi da je interes za stvaranje novog radnog mesta bivše direktorke bila puna kontrola nad lekovima.
- Opis njenih nadležnosti je takav da je sada bukvalno supervizor u ALIMS-u. Imaće pristup podacima o ozbiljnim reakcijama na lekove i vršiće selekciju prijava o tome i proleđivaće ih Svetskoj zdravstvenoj organizaciji - zaključuje naš izvor i dodaje da će uticaj Šipetićeve na novom radnom mestu biti veći od uticaja Saše Jaćovića, koji je postavljen za vršioca dužnosti direktora ALIMS-a.

Dr Karađinović: Tražimo objašnjenje ministarke!

U NVO „Doktori protiv korupcije“ kažu da su šokirani dešavanjima na farmaceutskom tržištu i ALIMS-u i poručuju da direktnu odgovornost snosi „nesposobni tim ministarke zdravlja“.
- Kako je to Agencija uopšte do sada funkcionisala bez tako važnog savetničkog radnog mesta?! Možda takvom kreativnošću i gimnastikom bivša direktorka indirektno šalje poruku priznanja da smo sve ove godine imali nebezbedne lekove u prometu?! Zato pozivamo ministarku zdravlja da nam objasni zašto je za ovo radno mesto ekspresno dala saglasnost i kuda njen tim vodi zdravstveni sistem Srbije - kaže za „Alo!“ dr Draško Karađinović.

 

<<Nazad