<<Nazad


TANJUG

http://www.tanjug.rs/videodet.aspx?galID=95264&videoID=549777

28.maj, 2013.
 

28.05.2013 14:39

Centralizovanim nabavkama ušteda 10 do 40 odsto
BEOGRAD - Centralizovane javne nabavke u zdravstvu predstavljaju jedan od najbitnijih antikoruptivnih mehanizama, a njihovom primenom uštede će iznositi od 10 do 40 odsto, izjavila je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

Đukić Dejanović je na Tanjugovom okruglom stolu "Boljka zdravstva - javne nabavke i korupcija" kazala da percepcija građana da je korupcija u zdravstvu ogromna stoji, ali da najveći broj zdravstvenih radnika tu profesiju obavlja izvranredno. 

Stoga je zaposlenima u zdravstvu, kako je dodala ministarka, najvažnije da budu pronađeni antikoruptivni mehanizmi.
"Nama u zdravstvu je najbitnije je da nađemo antikoruptivne mehanizme i upravo je Zakon o javnim nabavkama dao mogućnost za antikoruptivno ponašanje, posebno deo koji se tiče centralizovanih javnih nabavki, u sklopu potrebe da se ne samo naprave uštde, nego da se popravi kvalitet zdravstvene zaštite time što ćete uštedama omogućiti više različitih roba, bolju tehnologiju, bolje uslove za lečenje pacijenata...", rekla je ministarka zdravlja.

Upitana kolike bi uštede bile na godišnjem nivou zbog primene centralizovanih javnih nabavki, Đukić Dejanović je rekla da se u 2014. godini ne bi išlo na centralizovano snabdevanje svih roba, ali da bi se tako nabavljala ona roba za koju se u bolnicama i domovima zdravlja do sada davalo 90 odsto novca. 
"Smatra se da bi uštede mogle, u zavisnosti od segmenata, da idu od 10 do 40 odsto. Nije moguće postići svuda velike uštede, ali će ušteda svuda biti", istakla je ministarka.Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Momčilo Babić rekao je danas da u zdravstvenom sistemu Srbije ima korupcije, ali da se polako otvara put i postaje jasno da se svi moramo ponašati u skladu sa zakonom.
"Vlada Srbije počela je sa odlučnim merama i vidimo da se neki od najmoćnijih ljudi nalaze u pritvoru", primetio je Babić.

Govoreći o problemu korupcije i neophodnosti stvaranja sistema centralizovanih javnih nabavki u zdravstvu, Babić je naveo da međutim, Republički fond još nije dobio saglasnost za kadrovski plan za organizovanje sektora javnih nabavki.

To, međutim, ne umanjuje činjenicu da sa Ministarstvom zdravlja radimo na pripemi centalizovanih javnih nabavki", rekao je Babić. On je istakao da je uredba o lekovima danas otpremljena prema Vladi Srbije i da taj propis detaljno uređuje koje lekove, koja dobra ćemo nabavljati.
"Predviđeno je i da se za avansno plaćanje svih energenata dobije popust od 30 odsto", rekao je Babić, ali nije mogao da navede kolike će biti uštede.

Babić je istakao da u Fondu trenutno rade kontrolu ugovornih obaveza, navodeći da su njegove obaveze prema apotekama veće od dve milijare dinara mesečno i da se redovno servisiraju. On je naveo podatak da u Evropskoj uniji nivo korupcije i obmana iznosi 56 milijardi evra, a to znači da je nivo projektovane korupcije po stanovniku 126 evra.

Predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje Dušan Milisavljević, takođe je mišljenja da je srpsko zdravstvo "u velikoj korupciji" o kojoj, kako je rekao "niko neće da priča". Tako su, na primer, liste za čekanje - potencijalne liste za korupciju, rekao je Milisavljević i naveo da se neće zalagati za one lekare koji nose "crne mantile".

On je ukazao na probleme u nabavci lekova za teško obolelu decu, manihacije sa prebacivanjem pacijenata iz državnih u privatne zdravstvene ustanove, "debelo" kašnjenje u izgradnji četiri klinička centra, očekujući od Ministarstva zdravlja da ozbiljnije uđe u rešavanje ovih problema. Babić je najavio da će iduće godine apoteke same nabavljati lekove, ali u skadu sa zakonom, smatrajući da je nedavo bila lažna nestaštica lekova.

Govoreći o poslovanju Urgentnog centra KC Srbije, direktor te ustanove Zlatibor Lončar rekao je su u toj ustanovi uštedeli 200 do 250 miliona dinara na različitim tenderima. Kada uštedimo novac , 50 odsto možemo da apliciramo Fondu da nam vrati, rekao je Lončar i naveo da ne možemo čekati da nam sve neko drugi odradi.

Kako je istakao, ne možemo čekati da nam sve neko drugi odradi.
"Poštujemo zakon. Svaki dinar koji potroši Klinički centar građani znaju gde je utrošen", poručio je on. 

Govoreći o problemima sa dobavljačima, Lončar je naveo da u toj ustanovi odnedavno svima traže bankovne garancije ili garancije proizvođača. 
"Pre mesec dana imali smo situaciju da je dobavljač otišao u stečaj, pretila je opastnost da zbog toga ne možemo da radimo i od tada tražimo bankovne garancije ili garancije proizvođača", naveo je direktor Urgentnog centra.

Direktorka Klinike za pulmologiju i koordinator udruženja "Doktori protiv korupcije" Dragana Jovanović smatra da samo Zakon o javnim nabavkama ne može suzbiti korupciju u zdravstvu i da je ključna promena Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju. Jovanović je ukazala na neke od problematičnih odredbi tih zakona.

Prema njenim rečima, odredbe koje se odnose na dopunski rad i paket vanstandardnih usluga podrazumevaju jedno, a u praksi se primenjuje drugo, prema odlukama pojedinih direktora. 
"Krupna korupcija je utkana u zakone koji su doneti 2005. godine - Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o zdravstvenom osiguranju, u kojima nema reforme zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja koja bi isključila koruptivne članove", tvrdi Jovanović.

Kako je dodala, direktori zdravstvenih ustanova su najčešće godinama bili partijski članovi i "samim tim je bilo moguće da taj koruptivni sistem živi".

Jovanović je ponovila da je ključna promena tih zakona.

Foto Tanjug, N. Jovanović

<<Nazad