<<Nazad

http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/bekov-savetnik-vodi-borbu-protiv-korupcije/18951

 logo_ALO


Bekov savetnik vodi borbu protiv korupcije?!

Autor: Aleksandra Medaković | 15.05.2013

Božo Drašković, bivši direktor Instituta ekonomskih nauka, koji je radio procenu vrednosti kapitala “Luke Beograd” na osnovu čijeg preliminarnog izveštaja su tajkuni Milan Beko i Miroslav Mišković kupili ovo preduzeće, izabran je za člana odbora Agencije za borbu protiv korupcije, saznaje “Alo!”.

 To ne bi možda zvučalo toliko neverovatno, da se Drašković, koga je Vlada Srbije predložila, a Skupština izabrala u ovo telo početkom aprila, nije zbog svog projekta našao na udaru Saveta za borbu protiv korupcije. Naime, Savet u svom Izveštaju o koncentraciji vlasništva u preduzeću “Luka Beograd”, spominje u negativnom kontekstu Institut ekonomskih nauka, na čijem je čelu u to vreme bio Drašković. To za naš list potvrđuje i Jelisaveta Vasilić, član saveta, koja kaže da je prodaja “Luke” urađena na osnovu Draškovićevog preliminarnog izveštaja, a da je konačni izveštaj kasnio.

Svedok u Tužilaštvu
Drašković je vezano za slučaj “Luke Beograd”, svedočio i u Tužilaštvu za organizovani kriminal.
- Na kraju, ja sam i u Tužilaštvu dao iskaz u svojstvu svedoka, a dostavio sam i sve dokumente vezane za tu procenu kapitala “Luke” - naveo je Drašković.

- Na osnovu tog prvog izveštaja, vrednost akcija je dvostruko potcenjena. Agencija za privatizaciju i Akcijski fond iskoristili su te preliminarne podatke i raspisali prodaju “Luke Beograd”. Veoma je čudno zbog čega je procena kapitala i uticaja te procene na vrednost akcija u knjigama ovog preduzeća toliko trajala, pogotovo kada se uzme u obzir da to nije posao koji zahteva mnogo vremena, jer se sve vidi iz aktive, pasive odnosno poslovnih knjiga - navodi Vasilićeva. 

 S druge strane Drašković u izjavi za “Alo!” ističe da je Institut za ekonomske nauke, na čijem je čelu u to vreme bio, angažovan da uradi procenu vrednosti imovine i uticaja te procene na vrednost akcija u knjigama preduzeća.

- Moje kolege i ja procenili smo nekretnine „Luke Beograd“ na 90 miliona evra. Ovo preduzeće ima brojne nekretnine, a svaku je trebalo proveriti kroz dokumentaciju. Na kraju svako ko zatraži našu procenu može ili da je prihvati ili da je odbaci. Do sada sam zajedno sa saradnicima uradio preko 150 procena kapitala firmi i nijedna procena nije stavljena pod znak pitanja - navodi Drašković i dodaje da je Institut poslao izveštaj “Luci” tek nakon što im je uplaćen avans za taj posao.
- Institut radi projekte tako što za svaki posao tražimo avans. Tek kada su nam platili avans, mi smo poslali procenu. I tu nema ništa sporno - kaže Drašković.  

Karađinović: Agencija je samo ikebana

Draško Karađinović, jedan od osnivača organizacije “Doktori protiv korupcije”, ističe da Draškoviću nije mesto u Agenciji za borbu protiv korupcije.
- Čovek koji je bio pominjan u aferama i koji je pozivan kao svedok u istražnim radnjama nikako ne bi smeo da se nađe u telu koje se bori protiv korupcije. Jer ključna stvar za tu borbu jeste integritet i kredibilitet - ističe Karađinović i dodaje da se ovakvim izborom članova odbora samo dokazalo da je Agencija ikebana, a ne nezavisno telo.

 

<<Nazad