<<Nazad

http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/drzava-dozvolila-prodaju-podataka-bolesnika/16369

 logo_ALO


ALO! ISTRAŽUJE: ŠTA KRIJE NACRT ZAKONA O ZAŠTITI PRAVA PACIJENATA

Država dozvolila prodaju podataka bolesnika?!

Autor: Ružica Kantar | 17.04.2013 - 23:00:00h | Komentara: 2

Nacrt zakona o zaštiti prava pacijenata, u članu 23, dozvoljava osiguravajućim društvima i bankama da imaju uvid u do sada strogo poverljivu medicinsku dokumentaciju pacijenata, upozoravaju udruženja lekara, saznaje „Alo!“.

Sporni član zakona, koji bi trebalo uskoro da se nađe pred poslanicima Skupštine Srbije, a koji predlaže Ministarstvo zdravlja, praktično je omogućio kompanijama koje se bave osiguranjem da zdravstvenim osiguranicima naplaćuju i do nekoliko puta skuplje životne polise, putna i zdrastvena osiguranja jer će imati uvid u njihove osnovne bolesti!

„Podaci iz medicinske dokumentacije, odnosno izvodi tih podataka, kao i kopije medicinske dokumentacije, mogu se dati, radi obavljanja poslova utvrđenih zakonom: organu starateljstva, organizaciji obaveznog zdravstvenog osiguranja i pravnim licima koja obavljaju delatnost dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, kao i drugim pravnim licima, ako je to propisano zakonom”, stoji u članu 23.

- Ovakva formulacija, ne samo da nije logična i zakonita već dovodi do direktnog ugrožavanja hronično obolelih pacijenata. Građani koji boluju od neke bolesti, primera radi, dijabetičari, čak će i osiguranje za putovanje u inostranstvo papreno skuplje plaćati od zdravih - objašnjava Miroslav Petrović, predsednik udruženja „Pravo na zdravlje“.
Sa njim se slaže i dr Draško Karađinović, potpredsednik Udruženje doktori protiv korupcije: „Na ovaj način osiguravajućim društvima u ruke stavljamo dozvolu da diskriminišu građane i prave negativnu selekciju“. U Ministarstvu zdravlja juče nisu želeli ništa da komentarišu već su nam kratko poručili da neće davati izjave dok se ne završi skupštinska rasprava.


Poverenik: Mnogo prostora za kršenje prava

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, napominje za naš list da su, načelno govoreći, obrade podataka koje su zasnovane na zakonu dopuštene, ali da sama formulacija odredbe „ostavlja mnogo prostora za kršenje prava”:
- Odredba bi morala biti mnogo preciznija i to sa više aspekata. Ona ne daje odgovore na niz bitnih pitanja: koji se to konkretno podaci iz medicinske dokumentacije i kome se mogu dati, kojim subjektima i pogotovo “drugim pravnim licima” i u koju svrhu - napominje Šabić, koji je o ovome već dao svoje mišljenje Ministarstvu zdravlja, a, kako kaže, u slučaju potrebe će o svojim stavovima obavestiti i nadležni skupštinski odbor.

 

<<Nazad