<<Nazad

http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/slavice-resi-afere/10799

 logo_ALO

MINI-INTERVJU PROF. DR DRAGANA JOVANOVIĆ

Slavice, reši afere!

Autor: S. Đorđević | 09.02.2013 - 08:02:00h | Komentara: 1


Da bi zdravstveni sistem Srbije bio skinut sa mesta najgoreg u Evropi, neophodno je da nova vlast sa ministarkom zdravlja Slavicom Đukić Dejanović na čelu izmeni koruptivne zdravstvene zakone, ocenila je u intervju za “Alo!” prof. dr Dragana Jovanović, novoimenovana direktorka Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije.


Kao koordinatorka udruženja “Doktori protiv korupcije” dr Jovanović u prioritete zdravstvene politike ubraja i rešavanje svih afera otvorenih u zdravstvu.


- Slavica Đukić Dejanović je na mestu ministra nasledila brojne afere koje su i dalje bez epiloga i to svakako opterećuje sve lekare i političare u zdravstvu. Mislim da sve te afere, počevši od onkologije, preko vakcina do potrošenih na stotine miliona evra u neuspelu reformu zdravstva moraju da dobiju svoj epilog da bi zdravstvena politika uznapredovala.

- Koji su trenutno gorući problemi zdravstvenog sektora na kojima mora hitno da se radi?
- Pre svega moraju da se menjaju zakoni o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju koje je 2005. godine donelo tadašnje ministarstvo, a koji sadrže neke koruptivne odredbe. Upravo su ta zakonska rešenja omogućila devastiranje zdravstvenog sistema i zato to hitno mora da se menja.

- Da li su novi kadrovi dovoljno sposobni i kredibilni da to izvedu?
- To me pitajte za nekoliko meseci, kad istekne makar godinu dana rada ove vlade i njenih kadrova, i tada ćemo jasno videti šta su i koliko uradili.

- Šta mislite o poslednjim smenama funkcionera u vrhu Kliničkog centra Srbije?
- Ne bih da ulazim u personalne ocene, ali podsećam da smo po kvalitetu zdravstvenog sistema na skali Svetskog ekonomskog foruma pali za 20 mesta u prethodnih devet godina, koliko su stari kadrovi bili na upravljačkim pozicijama. Sada smo na 66. mestu, na začelju liste, što dovoljno govori da je zdravstvo loše i da su promene bile neophodne. Nova uprava ima viziju šta želi da uradi i ona je odgovorna za izbor ljudi koji će tu viziju moći najbolje da realiziju.

- Kakvi su vam planovi i ciljevi na poziciji direktora Klinike za pulmologiju?
- Cilj mi je da se pre svega podigne stručni nivo funkcionisanja klinike i da se pruži bolja zdravstvena usluga mnogobrojnim pacijentima. Trenutni stručni nivo, odnosno škola pulmologije, mora da se unapredi i osavremeni, a sve to podrazumeva i promene u edukaciji kadrova. Istovremeno, nastojaću da bude proširen opseg usluga klinike, a pored dijagnostike i lečenja, jedan od prioriteta klinike biće i razvoj palijativnog zbrinjavanja pacijenata.

 

 

<<Nazad