<<Nazad

http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/u-hitnoj-radi-150-fantoma/9943

 logo_ALO


alo.rs Aktuelno

LEKARI OTKRILI MUĆKE U ZAVODU ZA HITNU MEDICINSKU POMOĆ

U Hitnoj radi 150 fantoma!

Autor: A. Medaković | 29.01.2013 - 17:59:00h | Komentara: 0

U Hitnoj pomoći godinama se prave lažni spiskovi zaposlenih, pa tako u ovoj instituciji trenutno “radi” skoro 150 fantoma, koji uredno primaju plate, ali se ne nalaze na rasporedu za rad, tvrde u nevladinoj organizaciji “Doktori protiv korupcije”.

- Već godinama upućujemo na to da postoji osnovana sumnja da se u Hitnoj službi konstantno povećava broj radnika na papiru, iako je njihov realni broj oko 700. Jer toliki je broj stvarnih radnika, onih koji svaki dan dolaze na posao i nalaze se na rasporedu za rad. To je pitanje koje smo postavili svim nadležnim institucijama i ministarki zdravlja Slavici Đukić Dejanović - navodi dr Borko Josifovski iz organizacije “Doktori protiv korupcije” i jedan od bivših direktora Hitne pomoći.

Svakog dana pružali 2.899
usluga?!

Kako ističu u organizaciji “Doktori bez korupcije”, direktor Hitne pomoći Nenad Ivančević je javno istakao kako je Hitna pomoć prošle godine imala „rekordnih“ 1.058.197 intervencija, što je, kako kažu, potpuno nemoguće.
- Iz svakodnevnih izveštaja rada ove službe vidi se da oni dnevno imaju oko 200 intervencija, a po tome što je Nenad Ivančević, direktor ove službe, rekao ispada da su oni u 2012. godini svaki dan obavili 2.899 intervecija ili medicinskih usluga, što je potpuno nemoguće - ističe Borko Josifovski, bivši direktor Hitne pomoći.
 

On dodaje da je potpuno neverovatno i to da Hitna pomoć duguje 40 miliona dinara fondu RFZO za plate, ali i dodatnih 71 milion dinara dobavljačima i da se postavlja pitanje na koji način je uopšte vođen rad ove vitalne institucije.


- U zapisniku sa sednice upravnog odbora sa kraja prošle godine vidi se i da je donesena odluka da se plate radnicima na određeno isplate od novca namenjenog materijalnim troškovima Hitne pomoći. U te troškove se ubrajaju i lekovi i ostala medicinska sredstva. Takođe, iz zapisnika je vidljivo da je upravni odbor tu odluku doneo zajedno sa direktorom i predstavnicima sva tri reprezentativna sindikata, što znači da su svi znali za to - navodi dr Josifovski.

Prema saznanjima “Alo!”, da bi u se u Hitnoj pomoći i zvanično povećao broj radnika, za tako nešto je neophodno mišljenje Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZJZ), koje se potom upućuje i Ministarstvu zdravlja na odlučivanje. Međutim, u GZJZ-u ističu da preporuku o povećanju broja radnih mesta donosi sekretarijat za zdravstvo jer je Hitna pomoć gradska ustanova.
U sekretarijatu za zdravstvo do zaključenja broja nismo uspeli da dobijemo informaciju o tome da li je ova inistitucija dala mišljenje o neophodnom povećanju broja kadrova u Hitnoj pomoći, jer su i sekretar i zamenik bili na sastanicima van zgrade. Odgovor na pitanje u vezi sa radom Hitne pomoći nismo dobili ni iz Ministarstva zdravlja, a u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje su obećali da ćemo odgovore dobiti u toku današnjeg dana.


Ivančević: Dao sam ostavku iz ličnih razloga

Nenad Ivančević, direktor Hitne pomoći u ostavci, ističe da je odluku u napuštanju položaja prvog čoveka Hitne pomoći doneo nezavisno od optužbi koje poslednjih dana stižu na račun ove ustanove.
- To je odluka koju sam doneo iz ličnih razloga i o kojoj sam već izvesno vreme razmišljao i nema veze sa optužbama “Doktora protiv korupcije” jer su one u potpunosti neosnovane. U Hitnoj pomoći je na neodređeno zaposleno 880 radnika. Svakog dana u ovoj ustanovi određen broj radnika izostane sa posla, bilo po osnovu godišnjeg odmora, bolovanja, specijalizacije ili slobodnih dana. Tako danas ima 141 radnik, koji je opravdano odsutan - navodi Ivančević. On dodaje i da broj od 1.058.197 intervencija predstavlja ukupan broj pruženih medicinskih usluga u 2012. godini. Ivančević je istakao da u Hitnoj službi radi samo četiri ili pet radnika na određeno i da su to nemedicinski radnici koji se plaćaju iz sopstvenih sredstava službe.

 

<<Nazad