<<Nazad

 

 

Sedam spratova KCS-a napušteno 26 godinaVeći deo zgrade od 120.000 kvadrata se ne koristi, a pitanje je da li se kula može obnoviti. – Rekonstrukcija trebalo da bude odavno završena, a nije ni počela


Iščupane instalacije, „goli” zidovi, mrak, slika je koja se dugo pamti posle obilaska sedam spratova Kliničkog centra Srbije (KCS), koji od izgradnje, 1976. godine, nikada nisu useljeni. Bez obezbeđenja kretanje po spratovima deluje kao nemoguća misija, a glavni rekvizit za obilazak je – baterijska lampa. Već 26 godina najveći deo ove ogromne zgrade je sablasno prazan, a osim obezbeđenja niko nema pristup napuštenim nivoima.

Kula od 12 spratova počela je da se gradi 1974. godine, radovi su trajali nekoliko godina, ali nikada nije dovršeno kompletno unutrašnje uređenje. Lekarima i sestrama, ali i pacijentima je laknulo kada su 2006. godine čuli da će početi rekonstrukcija bolnice, da će ovi spratovi biti useljeni i da će biti više mesta za sve, a ne kao što je slučaj sada, da se zbog prebukiranosti bolesnici smeštaju i na dušeke na podu. Ali rekonstrukcija, koja je davnih dana trebalo da bude završena – nije ni počela. Procenjuje se da bi njeni troškovi iznosili oko 75 miliona evra.

Ministarka zdravlja prof. dr Slavica Đukić-Dejanović kaže za „Politiku” da ovo pitanje treba postaviti bivšem, sadašnjem i budućem menadžmentu KCS-a, jer je za funkcionalnost i korišćenje prostora, opremu i kadrove odgovorno upravo rukovodstvo jedne ustanove.

– Ja još nisam uspela da vidim koji je prostor kako korišćen. Ali, na susretima sa direktorima molim ih da funkcionalnost, prostor i opremu posebno stave u fokus pažnje i o tome povedu računa. Četiri klinička centra već nekoliko godina čekaju rekonstrukciju zbog toga što još nisu gotovi projekti i bilo bi lepo da ste pitali moje prethodnike o tome. Ja sam se vrlo organizovala i mislim da će najpre krenuti sa rekonstrukcijom u Nišu, jer je u pripremi projektne dokumentacije najdalje „otišao” – rekla je za „Politiku” Đukić-Dejanović.

Na naše pitanje da li je neodgovornost rukovodioca u prethodne tri decenije razlog zašto KCS nije u potpunosti osposobljen, ministarska zdravlja kaže da se tu ne može govoriti o neodgovornosti, već o preispitivanju odgovornosti kojom treba da se bave drugi nadležni.

Trenutno se u velikoj zgradi KCS, koja ima 120.000 kvadratnih metara, koristi pet spratova.

– Iznad drugog nivoa sve je prazno, odnosno sedam spratova. Veoma jasno se vidi, od novobeogradske strane, da jedna strana KCS-a nije izgrađena. Projektom rekonstrukcije predviđeno je da se u ovu zgradu smeste sve klinike, a da se isele iz okolnih zgrada. Mislim da bi trebalo urediti ovu zgradu, ali nikako ne odustati od ostalih objekata, jer se kapaciteti KCS-a stalno povećavaju – kaže profesor dr Siniša Pavlović, direktor Poliklinike KCS-a,

Naš sagovornik ističe da je zgrada KCS-a počela da radi pre 26 godina, kada je on dobio zaposlenje u ovoj ustanovi, a razlog za to što nisu osposobljeni svi spratovi za rad on vidi u tome što nije bilo novca, ali ni volje da se to uradi.

– Pitanje je šta je na tim spratovima ostalo od onog što je nekada bilo, a mi ni ne znamo šta je sve bilo. Posle izjave bivšeg ministra zdravlja dr Zorana Stankovića da bi usled zemljotresa moglo da dođe do urušavanja bolnice, dodatno je pitanje da li, budući da se KCS nalazi na padini, sređivanje ovog dela i dogradnju još jednog krila bolnice (druga kula) može da „drži” postojeća konstrukcija – dodao je dr Pavlović.

Arhitekta Miro Urošević, koji je projektovao nekoliko bolnica u Evropi, kaže da je sređivanje kule deo projekta sanacije KCS-a, ali da je pokušaj da se ta zgrada uredi po projektu italijanskih arhitekata stoprocentni promašaj koji nikada neće biti realizovan.

– Ukoliko dođe do realizacije rekonstrukcije po tom projektu, ustanova neće imati funkciju kakvu treba da ima jer je reč o loše urađenom projektu. Treba žaliti za parama koje su do sada utrošene u ovaj promašen projekat, kao i u nekadašnju rekonstrukciju 20 bolnica u Srbiji. Problem je što niko u srpskom zdravstvu nije odgovaran za gluposti koje je pravio, što je dobar signal za pojedince da mogu da se ponašaju kako hoće bez posledica – naglasio je Urošević.

Kako je objasnila prof. dr Dragana Jovanović, iz nevladine organizacije „Doktori protiv korupcije”, rekonstrukcija KCS-a je pod velikim znakom pitanja, jer nema nikakvih realnih pokazatelja koji govore da je napravljen adekvatan projekat za rešavanje ovog problema.

– Posle gotovo 30 godina neuseljeni spratovi KCS-a predstavljaju jednu ruinu, u kojoj nema ni osnovnih instalacija. Zato je iluzorno govoriti o korišćenju tog prostora koji je u takvom stanju. Zdravstvene vlasti su nasledile ovo stanje, pa je velika odgovornost na Vladi Srbije šta će uraditi o pitanju projekta rekonstrukcije – istakla je dr Jovanović.

-------------------------------------------------------------------------

Slično i u Nišu

Predsednik Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije dr Dušan Milisavljević kaže da i u Nišu, na potezu između KC „Niš” i Vojne bolnice, postoji izgrađen objekat koji već više od 30 godina stoji prazan.

– Tu je bio predviđen da bude Urgentni centar, a sad stoji prazan, jer su pokradeni instalacija, vrata i ostale stvari koje su mogle da se odnesu. I ovaj objekat stoji zapušten i mislim da država mora da obrati pažnju na već postojeće kapacitete koje imamo i koji su pravljeni od para građana Srbije i da se odgovornije ponaša prema njima – smatra dr Milisavljević.

Danijela Davidov-Kesar
objavljeno: 30.11.2012.

Back

 

<<Nazad