<<Nazad

http://www.novimagazin.rs/vesti/razmislja-se-o-ukidanju-marzi-na-lekove

3.novembar, 2012.

NoviMagazinRazmišlja se o ukidanju marži na lekove


Ministarka zdravlja Slavica Šukić Dejanović izjavila je da se razmišlja o ukidanju marži na lekove kako bi pacijenti koji kupuju lekove bili u povoljnijoj poziciji i ne bi plaćali skupe medikamente.

Ona je RTS-u kazala da se razmišlja o uvođenju takozvane cene usluge, budući da je primećeno da su sa maržama koje iznose oko 12 odsto pojedini farmaceuti motivisaniji da prodaju skuplje lekove, što se odražava na finansijsko stanje pacijenta.

Šukić Dejanović je ponovila da će od 1. januara iduće godine biti omogućeno da pacijenti pod istim uslovima "podižu" lek na recept kako u državnoj, tako i u privatnoj apoteci.

Ona je navela i da će će se regulisati organizacija dopunskog rada budući da, na primer, neke struke kao što su radiolozi ne smeju dnevno raditi duže od šet sati zbog zračenja.

Govoreći o privatnoj praksi, ona je istakla da će biti omogućeno da RFZO sklapa ugovore sa ustanovama koje imaju odgovarajuće uslove za rad ukoliko u državnoj usanovi ne može da se obavi neka usluga.

"Moramo menjati Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o zdravstvenom osiguranju", rekla je Šukić Dejanović i dodala da se radi na promenama svih spornih članova koji se moraju drugačije formulisati.

Ona je navela i da će zapošljavanje radnika u zdravstvenim ustanovama ubuduće biti regulisano tako da se oni zapošljavaju isključivo preko konkursa koji će biti javan.

Upitana za rekonstrukciju kliničkih centara ministarka je rekla da se nakon što je stupila na dužnost suočila sa tim da projektna jedinica za sedam godina nije uspela da završi projekte i da je to nedopustivo.

"Početkom januara očekuje se da će početi rekonstrukcija u Kliničkom centru Niš, a potom i radovi u Novom Sadu, pa i Kragujevcu", rekla je Šukić Dejanović.

Govoreći o listama čekanja, ona je navela da stanje nije zavidno i da one postoje svuda, ali da su podaci koji su dostupni, a koji pokazuju da se neke operacije zakazuju godinama unapred "više karikatura" i da ne opisuju realno stanje.

Predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu Dušan Milisavljević rekao je da je stanje u zdravstvu jako loše i da se nada da će dolaskom nove ministarke sistem zdravstva biti konačno na dnevnom redu onih reformi koje su neophodne.

"Želimo da pomognemo novoj ministarki i poslanički klub Demokratske stranke će joj pružiti podršku da uđe u ozbiljne reforme zdravstva", rekao je Milisavljević. 

On je podržao ideju da se izjadnači državna i privatna praksa kako bi se pacijentima olakšalo lečenje i dodao da je važno da se uvede nezavisna institucija za žalbe za građana ukoliko im je uskraćena neka usluga.

Pulmolog i predstavnik organizacije "Doktori protiv korupcije" Dragana Jovanović rekla je da se moraju rešiti suštinske stvari kao što je promena "koruptivnih članova zakona" bez čega ne može dalje da se ide.

Ona je upozorila da je "sistemska korupcija povukla i malu, sitnu korupciju i potpuno razrušila zdravstveni sistem".

autor: VSizvor: Tanjug/Novi magazin 

<<Nazad