SRBIJA ima najveću stopu smrtnosti i po tome se poredimo s afričkim najnerazvijenijim zemljama. Jedan od glavnih razloga te poražavajuće statistike jesu loša zdravstvena politika poslednjih deset godina i oni koji su odobrili sistemsku korupciju.

Ovakvu sliku o zdravstvu iznela je prof. dr Dragana Jovanović, predsednik organizacije “Lekari protiv korupcije”. Kako je naglasila, ne treba nikoga da čudi što smo po kvalitetu zdravstvene zaštite, od 34 evropske zemlje, zauzeli poslednje mesto.

- Brojni projekti koji su finansirani iz donacija, ali i iz kredita Svetske banke i Evropske investicione banke ostali su nedovršeni, a rate za otplatu počele su da pristižu. Imamo primer reforme transfuziološke službe, čime je trebalo da postanemo regionalni centar za frakcionisanje plazme, a danas naša zemlja izdvaja 11 miliona evra za uvoz derivata. Imamo i neuspešne projekte koji su finansirani sa 140 miliona evra donacije od EU s ciljem unapređenja zdravstvenog sistema - istakla je prof. dr Jovanović.

U Srbiji je u poslednjih 10 godina uloženo više od 20 milijardi evra, ali smo po iskorišćenosti sredstava poslednji u Evropi. Kako je navela dr Jovanović, projektom rekonstrukcije 20 bolnica “plus jedan”, čime je obuhvaćen Institut “Torlak”, trebalo je da se “oživi” proizvodnja grip i polio vakcina. Novac je utrošen, pogoni nisu počeli da rade.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. dr Vladimir Đukić, naglasio je da će problem nedovršenih projekata biti rešen, ali i da očekuje pomoć od nevladinog sektora.