<<Nazad

press


http://www.pressonline.rs/kategorija/read/milioni-deljeni-sakom-i-kapom


                             VELIKO ČIŠĆENJE SRPSKOG BUDŽETA


 - Izvor: Press

                                                                         Milioni deljeni šakom i kapom
Istraživanje Pressa kako je trošen novac iz budžeta prošle godine pokazalo je da je država u 2011. nekom bila majka, a nekom čak ni maćeha. Tako je po osnovu takozvane linije 481, namenjene za finansiranje nevladinih organizacija, iz državne kase isplaćeno gotovo pet milijardi dinara (oko 50 miliona evra), čini se često bez valjanih kriterijuma.

Ta linija namenjena je nevladinim organizacijama, fondovima, društvima, udruženjima..., koji su od države dobijali novac na konkursima, kako bi inače trebalo, ili bez njih. Uglavnom, nekog je budžetska kasa častila milionima, a neko nije dobio ni paru. Neko je imao sreće tri godine zaredom, neko se sa njom nikada nije sreo...

Bodi bilding i fitnes
 
Tako je, prema podacima Uprave za trezor koji se odnose na uplate od 1. januara do 31. decembra 2011,Agencija za borbu protiv korupcije uplatila „Beogradskom centru za bezbednosnu politiku" 1.999.390 dinara, dok je Ministarstvo spoljnih poslova, prošle 2011, treću godinu zaredom doniralo „Institut za međunarodnu politiku i privredu".
 
Zanimljivo je i da Ministarstvo zdravlja Srpskom lekarskom društvu nije uplatilo ni dinar, dok je nekim drugim udruženjima uplatilo znatna sredstva. Dalje, budžetskom fondu za finansiranje sporta značajniji su bili bodi bilding, fitnes i aerobik savez i Rukometni klub „Jugopetrol - Radnički" (dobili po dva miliona) od, recimo, Atletskog saveza Srbije, kom je dodeljeno 1.500.000 dinara, ili nekih drugih koji nisu dobili ništa.
 
Nije jasno ni šta znači stavka u budžetskoj isplati po kojoj je Ministarstvo vera i dijaspore uplatilo Jumbes banci, koja nikako ne spada u nevladine organizacije, 400.000 dinara, bez navođenja da je novac eventualno namenjen nekoj trećoj organizaciji. Država izgleda voli i hotele, ali pre svega one na visini, pa je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Udruženju banja Srbije uplatilo na račun pola miliona, a Udruženju hotelijera „Kopaonik" čak sedam.
 
U Agenciji za borbu protiv korupcije na naše pitanje zašto je novac, po zvaničnim podacima o isplatama iz budžeta, dat samo „Beogradskom centru za bezbednosnu politiku", ističu da to nije istina, već da su na dva raspisana konkursa pobedile i novac dobile tri organizacije. Međutim, druga dva konkursa odnose se na ovu godinu.
 
Nevladine ili Vladine?
 
Draško Karađinović iz Nevladine organizacije „Doktori protiv korupcije" kaže da ne veruje da se novac dodeljuje na osnovu najboljih projekata na konkursima. Javna je tajna, podseća, da se većina tih konkursa raspisuje forme radi, a da su poslovi unapred dogovoreni.
- Uostalom, pitanje je koliko su te nevladine organizacije zaista nevladine, a koliko Vladine. Setite se da je pre dve-tri godine Ministarstvo zdravlja finansiralo „Udruženje menadžera u zdravstvu" kada je trebalo da se podrži kapitacija, odnosno plaćanje lekara po učinku - podseća Karađinović.
- Na prvom konkursu koji je raspisan 5. septembra 2011. godine pobedio je projekat „Mapa rizika od korupcije u sektoru bezbednosti Srbije", koji je podneo „Beogradski centar za bezbednosnu politiku", i oni su dobili 1.999.390 dinara, a projekat, budžet i rezultati konkursa dostupni su na veb-sajtu naše agencije. Drugi konkurs raspisan je 1. februara 2012. godine i pobedila je „Zelena patrola - videli, snimili, razotkrili", projekat koji je podnela „Vojvođanska zelena inicijativa" iz Novog Sada (dobila 2.108.000 dinara) i „Građansko društvo i mediji zajedno u borbi protiv korupcije", projekat „Topličkog centra za ljudska prava" iz Prokuplja, kom je dodeljeno 2.107.380 dinara - navode u Agenciji.
 
S druge strane, predsednik Srpskog lekarskog društva Radoje B. Čolović navodi da oni godinama unazad traže novac od Ministarstva zdravlja, ali da su poslednjih godina dobijali vrlo malo ili ništa, kao što se desilo prošle godine.
 
Bivši ministar za dijasporu Srđan Srećković tvrdi da nema šanse da je ministarstvo na čijem je čelu bio novac dodelilo Jumbes banci:
- To je sigurno greška. Nema šanse da je tako - kaže Srećković.
 
Ne može na lepe oči
 
Vladan Vesković, predsednik Udruženja banja Srbije, kaže da ne bi da greši dušu, ali da je očigledno da naša vlast najviše voli da se skija:
- Doduše, ne znam kojim projektom je Udruženje hotelijera „Kopaonik" konkurisalo pa je dobilo sedam miliona. Mi smo konkurisali sa projektom „Kongres banja", tražili 800.000 i dobili 500.000 dinara.
 
Programski direktor „Transparentnosti Srbija" Nemanja Nenadić kaže za Press da se novac po svim ovim osnovama nikako ne sme deliti na lepe oči, već samo na organizovanim konkursima:
 
- Kada sam pre nekoliko godina, mislim da je bila 2010, gledao te spiskove, glavni problem je bio što ranijih godina nisu vođeni konkursi za dodelu tog novca, a nisu postojali ni kriterijumi koji to unapred propisuju, osim kada je reč o sportskim udruženjima i Crvenom krstu.
Neke od isplata iz trezora
 
AGENCIJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE
l Beogradski centar za bezbednosnu politiku 1.999.390,00
 
BUDŽETSKI FOND ZA FINANSIRANJE SPORTA:
l Atletski savez Srbije 1.500.000
l Bodi bilding, fitnes i aerobik savez  2.000.000
l Rukometni klub „Jugopetrol - Radnički"  2.000.000
 
MINISTARSTVO EKONOMIJE I REGIONALNOG RAZVOJA
l Udruženje hotelijera „Kopaonik" 7.000.000
l Udruženje banja Srbije  500.000
 
MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA
l Fond „Kraljevski dvor"  40.000.000
l Udruženje „Monocikl" 300.000
 
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
l Institut za međunarodnu politiku i privredu 28.299.998
 
MINISTARSTVO VERA I DIJASPORE
l Jubmes banka  400.000

<<Nazad