<<Nazad

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/237163/Farmaceuti+plaćaju+skupa+putovanja+doktorima.html

press

BEOGRAD 10. 08. 2012

PRESS

GLOBTROTERI U BELIM MANTILIMA - POJEDINI LEKARI IZ SRBIJE OBIŠLI SVET ZAHVALJUJUĆI PROIZVOĐAČIMA LEKOVA

Farmaceuti plaćaju skupa putovanja doktorima

Izgovor za korupciju - Srpski lekari na rukovodećim pozicijama po nekoliko puta godišnje idu na kongrese u egzotične zemlje, a zauzvrat nabavljaju proizvode kompanija koje su im platile put


Srpski lekari na rukovodećim pozicijama proputovali su ceo svet na račun velikih farmaceutskih kompanija, tvrde sagovornici Pressa. Na kongresima u egzotičnim zemljama oni su dobijali ponude za predavanja vredne po nekoliko hiljada evra, a zauzvrat su reklamirali proizvode baš tih kompanija. Na ovo su farmaceutske kuće potrošile u Srbiji nekoliko miliona evra kako bi kasnije povećale prodaju svojih lekova u našoj zemlji.

Američka farmaceutska kompanija „Fajzer" morala je da plati kaznu od 60,2 miliona evra jer je od 1997. do 2007. godine podmićivala lekare u Srbiji, Hrvatskoj, Češkoj, Bugarskoj, Italiji, Rusiji, Kazahstanu i Kini. Posle otkrivanja ove afere, u Hrvatskoj je otkriveno da je prošle godine 78 farmaceutskih kompanija potpisalo ugovore i da su njihovi promotivni troškovi iznosili 23,3 miliona evra. Ovi troškovi odnosili su se na plaćanje kongresa lekarima, promotivne materijale, organizovanje simpozijuma, predstavljanje novih lekova, reprezentacije...

Dr Draško Karađinović iz organizacije „Doktori protiv korupcije" ističe da su pojedini lekari iz Srbije proputovali ceo svet.

Duže putovanje, veća motivacija

- Što je putovanje egzotičnije, to je veća motivacija. Uglavnom se ide na daleke destinacije, kao što su SAD, Brazil, Argentina ili Čile i putovanja traju po 10 do 15 dana. Ovo po Evropi se maltene i ne računa. Na takve kongrese ipak ne mogu da idu svi lekari, već mahom lekarski menadžment, rukovodstvo, oni koji odlučuju o nabavkama. Većina lekara koji su puki izvršioci eventualno bude motivisana time što ode na kongresu Vrnjačkoj Banji, negde u regionu ili dobije neki poklončić - navodi Karađinović.

Tužilaštvo: Ispitaćemo slučaj „Fajzer"

Srpsko tužilaštvo saopštilo je da će ispitati da li ima elemenata za pokretanje krivičnog postupka povodom navoda da je američka farmaceutska kompanija „Fajzer" plaćala lekare u Srbiji kako bi povećala prodaju svojih lekova.

Ministarstvo zdravlja podseća da su Pravilnikom o oglašavanju leka i medicinskog sredstva iz oktobra 2010. utvrđeni uslovi pod kojima se obavlja oglašavanje leka. Navedenim Pravilnikom utvrđeno je da zdravstveni radnici koji propisuju lekove ne smeju tražiti niti primati bilo kakvo materijalno ili nematerijalno davanje kao podsticaj za propisivanje, izdavanje, odnosno potrošnju lekova.

On dodaje da lekari na tim svetskim kongresima dobijaju i pozive da drže predavanja koja su takođe vrlo visoko honorarisana.

- Po predavanju se dobija i nekoliko hiljada evra. Tako da određena grupa lekara ima dvostruku korist - osim što putuju o trošku farmaceutskih kuća, još i dobijaju visoku nadoknadu za predavanje koje je uglavnom reklamnog karaktera. Oni zauzvrat nabavljaju velike količine proizvoda te farmaceutske kompanije - napominje Karađinović.

Direktorka Lekarske komore Srbije Tatjana Radosavljević naglašava da je neprihvatljiv izgovor lekara da ne mogu da sakupe bodove za obnovu licence.

- Lekarska komora organizuje besplatno kvalitetne edukacije za lekare. Prošle godine je 10.000 lekara, što je trećina svih lekara u Srbiji, prošlo te edukacije i dobilo bodove bez ikakvog učešća farmaceutskih kuća. Mogu se kvalitetnoedukovati i u svom gradu i preko interneta. Ekskluzivna mesta, čuveni kongresi u zemljama Latinske Amerike ili nekim egzotičnim zemljama nisu jedini način da se steknu poeni - ističe Radosavljevićeva. Ona kaže da je uglavnom reč o manje od 10 odsto njenih kolega koji imaju viša naučna zvanja ili su na menadžerski isturenijim pozicijama, dok lekari koji sede u domu zdravlja i propisuju lekove nisu ciljna grupa.

Mondenska letovališta

Predsednica kluba „Zdravlje" Zorica Marković ističe da su ciljna grupa farmaceutskih kompanija članovi komisija i potkomisija za lekove u RFZO, jer se lekovi koji idu na teret fonda najviše koriste.

- Bilo je primera da kompanije plate boravak na nekoj destinaciji ne samo lekaru već i njegovoj supruzi, deci, bližim članovima porodice. Obično su to neka mondenska letovališta, od Kanuna u Meksiku do Havaja i Tahitija - kaže Markovićeva. 

Ana Vlahović, Beograd


 

<<Nazad