<<Nazad


http://glassrbije.org/članak/srbija-lider-u-evropi-po-korupciji-u-zdravstvu

MEĐUNARODNI RADIO SRBIJA

Srbija lider u Evropi po korupciji u zdravstvu

Uto, 26/06/2012 - 13:39 -- MRS
Uzbunjivači - osobe koje prijave korupciju, u ovom slučaju u zdravstvu, najčešće posle toga postanu žrtve koruptivnog sistema, jer trpe maltretiranje na radnom mestu. Zbog toga, mali je broj onih koji se usude da obelodane stvari koje su najčešće opštepoznate, što pokazuje da je korupcija sistemska pojava i da politika ima veoma jak uticaj na državne institucije, rečeno je na skupu „Korupcija u zdravstvu i institucionalni progon lekara – uzbunjivača“.

Po korupciji u zdravstvu Srbija je lider u Evropi, a četvrta u svetu iza Tadžekistana, Moldavije i Maroka. Visok stepen korupcije i nizak kvalitet zdravstva zabrinuo je čak i Evropski parlament, a da se radi o sistemskoj korupcije govori istraživanje međunarodnih institucija koje je pokazalo da je po kvalitetu zdravstvenih usluga Srbija na poslednjem mestu u EU i zemljama kandidatima za članstvo, a da je po potrošnji u toj oblasti prva. Iako je korupcija u zdravstvu raširena u svim segmentima tog sektora i iako se dosta govori o tome, mali je broj onih, naročito zaposlenih u zdravstvu, koji će javno izneti činjenice o tome. Razloga za to ima mnogo, što je na svojoj koži osetilo četiri lekara iz različitih zdravstvenih ustanova u Srbiji, koji su zbog toga bili šikanirani, njihov rad i ličnost se omalovažavala, izgubili su posao, a protiv njih su podnete i krivične prijave za klevetu. Koordinator nevladine organizacije „Doktori protiv korupcije“ Draško Karađinović kaže da borba protiv te pojave nije moguća bez uzbunjivača, jer ako sami lekari ne ukažu na koruptivne mehanizme i slučajeve teško da će neko drugi moći da prodre u te kompleksne oblike korupcije.

„U Srbiji, lekari – uzbunjivači su progonjeni od zdravstvenih institucija, ovlašćenih lica u okviru zdravstvenih institucija u kojima rade, drugih struktura poput Lekarske komore. Ovi ljudi su šikanirani od pravosudnog sistema što je šokantno, preko univerzitetskih struktura i ignoracije od strane regulatornih tela – Agencije za borbu protiv korupcije i republičkog ombudsmana, što je podrška korupciji“, rekao je Karađinović.

Na skupu su govorila i četiri lekara uzbunjivača koji se zbog toga suočavaju sa tužbama, šikaniranjem na poslu, onemogućavanjem da rade, pa čak i sa otkazom. Govorili su Dragana Jovanović, koja je u žižu javnosti dospela, dok je radeći kao gradski sekretar za zdravsto otkrila malverzacije vezane za rekonstrukciju kliničkih centara u Beogradu, Bojana Bokarov iz Novog sada, koja je zbog iznošenja podataka o trgovini listama čekanja za zračenje na Institutu za onkologiju Vojvodine smenjena sa mesta načelnice i izgubila je zvanje docenta, Borko Josifovski je dobio otkaz jer je otkrio povezanost pogrebnih preduzeća i uprave u Hitnoj pomoći Beograda, a Goran Kuševija je smenjen sa mesta načelnika jer je javno ukazao na malverzacije i nepravilnosti u radu Kliničkog centra „Studenica“ u Kraljevu. I pored svega što su doživeli, oni će istrajati u borbi protiv korupcije, rečeno je na skupu.

Autor Jelica Tapušković

<<Nazad