Lekari uzbunjivači izloženi progonu

Beograd -- Lekari uzbunjivači su izloženi institucionalnom progonu Ministarstva zdravlja, zdravstvenih vlasti i pravosudnih organa, saopštili "Doktori protiv korupcije".

 

Iz ovog udruženja tvrde da tome, nečinjenjem, doprinose i regulatorna tela, kao što je Agencija za borbu protiv korupcije, iako bi ona trebalo da ih štiti.

Predsednik Udruženja "Doktori protiv korupcije" Draško Karađinović je ocenio da postoji direktna povezanost između niskog kvaliteta u zdravstvu i korupcije, na koju zdavstvene vlasti ne reaguju. 

Karađinović je napomenuo da su nedavna istraživanja pokazala da je srpsko zdravstvo najgore među članicama i zemljama koje su kandidati za članstvo u EU, a s druge strane, podaci Svetske banke govore da se u tu oblast najviše ulaže. 

Prema njegovim rečima, u srpskom zdravstvu ima više od 5.000 funkcionera i više od 100 upravnih odbora što, kako je kazao, stvara prosto za sistemsku korupciju. 

Dr Dragana Jovanović, bivša gradska sekretarka za zdravstvo u Beogradu, koja je 2009. godine iznela podatke o aferi rekonstrukcije bolnica, ukazala je da isti ljudi i dalje vode rekonstrukcije zdravstvenih centara. 

Ona je najviše primedbi imala na rad pravosudnih organa, ali i regulatornih tela, poput Lekarske komore Srbije. 

Dr Bojana Bokorov, koja je svojevremeno javnosti predstavila informacije o trgovini listama čekanja na Institutu za onkologiju u Vojvodini, takođe se požalila na rad sudova koji su joj, kako tvrdi, za postupak u radno-pravnom sporu odredili taksu od 4.000 evra. 

Dr Goran Kuševija, koji je ukazao na zloupotrebe rukovodilaca u kraljevačkom ZC "Studenica", tvdi da je zbog toga smenjen sa funkcije načelnika Službe anesteziologije, a potom bio izložen uvredama, koje su prerasle u torturu. 

Miroslav Petrović iz NVO "Pravo na zdravlje" je kazao da je jedina odlučna reakcija Ministarstva, LKS, Agencije i ombudsmana na navode o korupciju u zdravstvu bio institucionalni progon uzbunjivača. 

"Svako obraćanje institucijama je gubljenje vremena", naveo je Petrović i najavio obraćanje međunarodnim ustanovama.