<<Nazad


logoBlic
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/330123/Udruzenje-Drzava-progoni-lekareuzbunjivace

Udruženje: Država progoni lekare-uzbunjivače

Koordinator Udruženja "Doktori protiv korupcije" Draško Karađinović izjavio je danas da u borbi protiv korupcije u zdravstvu lekari-uzbunjivači imaju ključno mesto, ali da je problem što ih progone zvanične institucije.

- Njih u Srbiji progone zdravstvene institucije, pravosudni sistem, univerzitetske vlasti - rekao je Karađinović na okruglom stolu "Korupcija u zdravstvu i institucionalni progon lekara-uzbunjivača" i dodao da je uočeno i "svesno nečinjenje regulatornih tela, pre svega Agencije za borbu protiv korupcije".


Borba protiv korupcije, posebno u zdravstvu, nije moguća bez uzbunjivača, jer ako sami lekari ne ukažu na koruptivne mehanizme i koruptivne slučajeve, vrlo teško će bilo ko drugi moći da prodre u vrlo kompleksne oblike koruptivnih pojava i mehanizama, ocenio je Karađinović.


Prema njegovim rečima, korupcija u zdravstvu Srbije je sistemski fenomen, a zdravstvene vlasti su autistične prema svim upozorenjima i "reklo bi se da one namerno grade takav koruptivni sistem".


- I pored svih upozorenja od 2003. godine dvojici ministara zdravlja Tomici Milosavljeviću i Zoranu Stankoviću implementirani su sistemski zakoni sa brojnim koruptivnim odredbama, što je dovelo do velikih problema", istakao je Karađinović.


Najgore zdravstvo, a najviše trošimo na njega

On je rekao da prema podacima Svetske banke Srbija najviše troši za zdravstvo u procentima kada je u pitanju bruto domaći proizvod.
- Imamo paradoksalnu situaciju - najgore zdravstvo, a najveća potrošnja, što pokazuje zapravo da imamo enormnu institucionalnu sistemsku korupcij - rekao je Karađinović.


Lekarki oduzeli status, ograničili rad i smanjili platu


Četiri lekara-uzbunjivača podsetila su na slučajeve korupcije koje su prijavili i zbog kojih su, kako su naveli, bili progonjeni u sredinama u kojima rade. Protiv njih su podnošene krivične prijave, a lekaru-uzbunjivaču Bojani Bokorov, zaposlenoj u Institutu za onkologiju Vojvodine, oduzet je status docenta na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu.


O tim aferama su izveštavali i mediji, a odnosile su se na projekat hitne rekonstrukcija 20 plus jedne bolnice u Srbiji 2009. godine i zloupotrebu kredita Evropske investicione banke, kao i trgovinu listama čekanja na Institutu za onkologiju Vojvodine 2009. godine.


Bokorovljeva je rekla da u Vojvodini godišnje ima oko 9.000 novih onkoloških bolesnika, za 6.000 obolelih od raka neophodno je zračenje, a zbog nedostatka mašina za zračenje i radioterapeuta oko 4.000 obolelih od raka nikada ne stigne na zračenje.


- Uprkos deficitu kapaciteta za domaće bolesnike, Institut za onkologiju Vojvodine organizovao je preprodaju 400 mesta za zračenje inostranom osiguranju za više od milion evra - rekla je ona i dodala da je nakon prijavljivanja ovog slučaja doživela "institucionalnu odmazdu".


Ona je rekla da joj je, između ostalog, na radnom mestu bilo zabranjeno da prati svoje pacijente i da ih leči, bio joj je zabranjen pristup istorijama bolesti pacijenata, samim tim nije imala mogućnost da piše naučno-istraživačke radove, smanjivana joj je plata, zabranjeno je bilo osoblju da sa njom komunicira.


- Ja kao uzbunjivač sam u zdravstvenom, društvenom, stručnom i finansijskom sunovratu. Do kada će država Srbija da progoni uzbunjivače, do kada će da prikriva korupciju i do kada će država da sprečava lečenje hiljade obolelih od raka", pitala je Bokorovljeva.


Slučaj sa pogrebnim preduzećima

Učesnici sastanka podsetili su i na slučaj iz 2006. godine, kada je konstatovano da je došlo do komercijalnih veza između pogrebnih preduzeća i nekih lekara u beogradskoj Hitnoj pomoći, kao i finansijske zloupotrebe u Zdravstvenom centra Studenica u Kraljevu i sumnju na krivična dela protiv zdravlja ljudi zbog korišćenja loših rastvora za dijalizu kod bubrežnih bolesnika.


 

<<Nazad