<<Nazad

Subota, 26. maj 2012

 http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/traze_pomoc_i_od_eu.55.html?news_id=241012


Agencija za borbu protiv korupcije i nevladine organizacije reagovaće u slučaju otkaza doktorke Bojane Bokorov                                 Traže pomoć i od EU

AUTOR: M. D. MILIKIĆ

Beograd - Kako bi doktorka Bojana Bokorov, koja je svojevremeno javno upozoravala na trgovinu listama čekanja na Institutu za onkologiju Vojvodine, bila zaštićena od odmazde, pošto joj je nedavno uručen otkaz na mestu docenta na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, reagovaće i Agencija za borbu protiv korupcije, ali i nevladina organizacija Doktori protiv korupcije.
Naime, ova državna agencija će u narednom periodu preduzeti sve neophodne mere kako bi se ispitale okolnosti pod kojima je doktorka Bokorov dobila otkaz, a nevladina organizacija će o novonastaloj situaciji obavestiti institucije Evropske unije.

U Agenciji za borbu protiv korupcije objašnjavaju za Danas da je doktorki Bokorov dodeljena zaštita, odnosno status uzbunjivača u odnosu na Institut za onkologiju u Sremskoj Kamenici, protiv koga je ona svojevremeno podnela pritužbu ovoj agenciji zbog sumnje u nezakonite i koruptivne radnje u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

- U tom postupku, prema odgovornim licima u Institutu, Agencija preduzima određene mere i prikuplja dokaze kojima se potkrepljuju činjenični navodi iz predstavke doktorke Bokorov. Okolnost da je ona otpuštena sa Medicinskog fakulteta predstavlja novu činjenicu za Agenciju za borbu protiv korupcije, budući da Medicinski fakultet u Novom Sadu nije bio obuhvaćen navodima iz predstavke i pokrenutim postupkom pružene zaštite. U svetlu novonastale situacije, Agencija će u skladu sa svojim nadležnostima preduzeti sve neophodne mere radi ispitivanja okolnosti pod kojima je njoj uručen otkaz na Medicinskom fakultetu, te da li je takav postupak uprave fakulteta u vezi sa prijavom za korupciju koju je doktorka Bokorov podnela protiv Instituta za onkologiju u Novom Sadu, ukazuju u Agenciji za borbu protiv korupcije.

Agencija će takođe uputiti zahtev nadležnoj inspekciji za rad koja treba da preispita postupak uručenja otkaza doktorki Bojani Bokorov.

Draško Karađinović, koordinator NVO Doktori protiv korupcije, organizacije koja je u više navrata apelovala na državne institucije i doskorašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića da zaštiti doktorku Bokorov od odmazde kojoj je izložena, kaže za Danas da je ovaj slučaj klasičan primer urušavanja sistema „kroz zvaničan progon uzbunjivača i svih onih koji ukazuju na korupciju“. Prema njegovim rečima, doktorka Bokorov je zbog svoje hrabrosti da prijavi one koji su odgovorni za trgovinu listama čekanja postala simbol građanske hrabrosti.

- Neshvatljivo je što se uprkos zaštiti i statusu koji je dobila od Agencije za borbu protiv korupcije ova časna žena i dalje proganja, pa čak i otpušta. Rektorat Novosadskog univerziteta i uprava Medicinskog fakulteta u Novom sadu pod hitno moraju da preispitaju svoju odluku i da je obrazlože javnosti, napominje Karađinović. On dodaje da će se ova organizacija obratiti i institucijama Evropske unije, kako bi prestao progon doktorke Bokorov.

- Rezolucija Evropskog parlamenta u tački 11 upozorava na visok stepen korupcije u zdravstvu u našoj zemlji. Međutim, pošto naša zemlja nema dovoljno kapaciteta da se izbori sa korupcijom, kao ni političke volje, mi ćemo biti prinuđeni da se obratimo Evropskoj uniji i od njih ćemo zahtevati da preko svih svojih mehanizama zatraže hitno rešavanje ovog slučaja, ukazuje Karađinović.

Bez objašnjenja na fakultetu

Niko od zaposlenih na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu juče nije mogao da nam da objašnjenje zašto je doktorka Bojana Bokorov dobila otkaz na mestu docenta na ovom fakultetu, a dekan Medicinskog fakulteta Nikola Grujić nije bio dostupan za komentar.


 

 

<<Nazad