Лекари беже од „Моргелона“


БЕОГРАД – Појава мистериозне кожне болести налик на моргелоне код Новосађанке Аранке Лукач као и код Београђанина Милајића Павића, о чему је „Правда“ писала претходних дана, изазвала је велико интересовање јавности, али не и лекарске струке. Засад медицински стручњаци углавном избегавају да коментаришу необичан осип из којег излазе влакнасте нити и да процене колико је реална опасност од моргелона у Србији.

Аранка Лукач већ месецима покушава да открије од чега болује, а осип се претвара у пликове из којих излазе силиконске нити. Досадашњи одласци лекарима резултирали су само са пет различитих дијагноза, а у Заводу за хигијену су јој рекли да не обављају анализе те врсте. Више среће није имао ни Милајић Павић из Београда, који има проблеме истоветне Аранкиним. Њему лекари нису дијагностиковали ништа друго осим „атипичног кожног обољења“.

- Када ми се пре неколико месеци појавио чудан осип по кожи, био сам у први мах врло изненађен јер за своје 83 године никада нисам имао кожних проблема. Шок је постао неупоредиво већи када је осип прерастао у красте које су се отварале и из њих сам извлачио беле кончиће. Све ме је по телу сврбело и пекло, нисам могао да спавам и отишао сам код лекара у Дом здравља на Вождовцу, али после прегледа нисам сазнао шта ми је. Сумњали су на екцем па су ми дали неку крему од које ми није било нимало боље – прича Павић, који је препознао сопствене симптоме у тексту у „Правди“ о пацијенткињи из Новог Сада.

- Не знам да ли су то моргелони или нису, али нисам лекар па и не сматрам да треба да знам. Ко зна колико још људи у Србији има сличне проблеме само не говоре овако јавно о томе – каже Павић.

У покушају да добијемо одговоре на питања о мистериозној болести која је позната у Америци од 2002, а која интересују Лукачеву и Павића, али и читаву Србију, направили смо анкету међу десетак водећих лекара српског здравства. Сви одреда су нам убрзано прекидали везу оправдањем да су у журби, да не знају ништа о томе, да никад нису чули, да немају шта да кажу на ту тему.

Слична ларва мигранс

Дерматовенеролог др Данијела Добросављевић из Клиничког центра Србије каже да се мора бити врло опрезан када се говори о необичним симптомима и да не треба давати непроверена предвиђања у јавности.

- Мене ова прича о моргелонима у Србији подсећа на ону причу о свињском грипу, а свакако да не могу ништа конкретније да коментаришем јер нисам видела особу нити симптоме о којима се говори ових дана у медијима – каже др Добросављевић.

Примаријус др Горана Исаиловић истиче да поред моргелона, постоје још неке кожне болести које имају сличне симптоме.

- У својој досадашњој каријери нисам имала прилику да видим случај пацијента оболелог од моргелона, али симптоми које су ваши читаоци навели нису карактеристични само за Моргелонову болест већ за још нека обољења. Ларва мигранс изазива сличне симптоме. То је један паразит који улази под кожу и особа има утисак да јој нешто мили по кожи и испод ње, а појављује се и црвени осип. Такође и једна врста улкуса коју изазива мува као преносилац може имати сличне симптоме – каже др Исаиловић.

Министарство упућује на „Батут“

Из Министарства здравља нисмо успели да добијемо коментар поводом евентуалне појаве моргелона у Србији и чињенице да још није прецизно утврђено од чега болују Аранка Лукач и Милајић Павић. Помоћница министра здравља др Дубравка Шарановић само је кратко рекла да је за информације те врсте задужена служба информисања у Заводу за јавно здравље Србије „Батут“.

Игнорисање недопустиво

Члан НВО „Доктори против корупције“ др Драшко Карађиновић сматра да је недопустиво да наш здравствени систем игнорише било коју болест или симптоме, и истиче да се на сваку појаву ма колико била за лекаре необична или ретка мора обратити највећа пажња.

- Моргелони су у Србији још релативно непозната болест, али то никако не значи да о њима треба да се ћути. То не чуди с обзиром на то да српски здравствени систем не реагује ни на неке много распрострањеније и познатије болести – каже др Карађиновић.

Срећко Миловановић