<<Nazad

http://www.alo.rs/vesti/46651/Srbija_bacila_sest_miliona_evra_na_vakcine

 logo_ALO


Koliko novca je spiskano na neutrošena cepiva protiv gripa

Srbija bacila šest miliona evra na vakcine!

Ponedeljak - 27.02.2012
Za samo tri sezone Srbija je bacila skoro milion doza vakcina protiv sezonskog i svinjskog gripa, na čiji uvoz je džabe potrošila oko 6,3 miliona evra poreskih obaveznika!

Najveći deo ovih para otišao je na nabavku cepiva protiv virusa tipa A H1N1, dok je za nabavljene, a neiskorišćene vakcine protiv sezonskog gripa u poslednje tri godine potrošeno oko milion evra!
Naime, prema podacima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, tokom 2009, 2010. i 2011. godine nabavljeno je ukupno 1.023.478 doza sezonskih vakcina, od kojih skoro 30 odsto, tačnije 279.738 doza, nije utrošeno. Pošto je jedna polovina ove količine plaćena po ceni od 388 dinara po dozi, a druga 487 dinara po dozi, računica kaže da su nas neutrošene vakcine protiv sezonskog gripa koštale više od 122 miliona dinara. Podsetimo da je 2009. godine kupljeno i oko 850.000 vakcina protiv svinjskog gripa po ceni od 799 dinara po dozi, od čega je neiskorišćenih i sa isteklim rokom upotrebe ostalo čak 638.000 doza ukupno plaćenih pet miliona evra. Interesantno je da je broj neiskorišćenih vakcina protiv sezonskog gripa drastično povećan u poslednje dve godine, i to za čak više od 120 puta! 
Draško Karađinović iz organizacije Doktori protiv korupcije smatra da je povećana neiskorišćenost vakcina posledica jačanja antivakcinalnog pokreta.

- Nakon afere s vakcinama A N1H1 iz 2009. godine, građani su očigledno izgubili poverenje u zdravstveni sistem i preventivne mere, poput vakcinacije protiv sezonskog gripa, koje su neophodne i nužne. Iako su gubici na neiskorišćenim dozama veliki, ne bih krivio državu što ih nabavlja, ali je neophodno da novim merama vrati poverenje stanovištva u vakcinaciju kao najbolju preventivnu meru - smatra Karađinović. On ističe da „zbog loše zdravstvene politike“ domaći Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ nije u funkciji da proizvodi niti uništava neiskorišćene vakcine, pa smo prinuđeni da sve to obavljamo u inostranstvu po daleko većim cenima. Iz ovog Instituta svojevremeno je saopšteno da uništavanje medicinskog otpada u inostranstvu košta između tri i pet evra po kilogramu, tako da će samo uništavanje 638.000 neiskorišćenih od nabavljenih 850.000 vakcina protiv svinjskog gripa koštati tri i po hiljade do pet hiljada evra.


Sanja Đorđević - Ružica Kantar

<<Nazad