<<Nazad

e-novine

http://www.e-novine.com/drustvo/59420-Neodgovorno-korupciji-zdravstvu.html

"Doktori protiv korupcije" pisali poslanicima

Neodgovorno o korupciji u zdravstvu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: kannada.oneindia.in

Organizacija "Doktori portiv korupcije" sa velikom zabrinutošću konstatuje da u Informaciji o radu Ministarstva zdravlja ne postoji poseban odeljak posvećen borbi protiv korupcije u zdravstvu. Zbog toga su obratili Odboru za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije i od narodnih poslanika zatražili da prilikom rasprave i usvajanja Informacije o radu Ministarstva zdravlja zahtevaju od nadležnih da problemu borbe protiv korupcije pristupe sa mnogo više odgovornosti

"Kada se zna da je i Vlada RS u svom odgovoru na Upitnik EK ocenila da je zdravstvo na prvom mestu po korupciji (Poglavlje 23, pitanje 36) onda je nerazumljivo da Ministarstvo zdravlja u svojim aktivnostima ne navodi na sveobuhvatan i detaljan način konkretne mere koje preduzima protiv te nezakonite i opasne pojave.

S obzirom na brojne koruptivne afere (protivzakonita trgovina listama čekanja na radioterapiju u Institutu za onkologiju Vojvodine uz odobrenje Ministarstva zdravlja, 2009; slučaj Hitne pomoći Beograda iz 2006. zbog trgovine između pojedinih lekara i pogrebnika; slučaj kristalizacije dijaliznih rastvora u ZC Studenica, 2011. i brojni slučajevi opravdanih sumnji na malverzacije u sferi rekonstukcija i javnih nabavki) sa kojima je Ministarstvo zdravlja upoznato a koje i posle više godina nisu procesuirane, iz Informacije se ne vidi da postoje volja i znanje kojima bi se to ključno pitanje rešilo.

U Informaciji o radu se pominje „Izveštaj o sprovođenju Strategije borbe protiv korupcije” (st. 21) i to samo na jednom mestu tako da je potpuno nejasno o kakvoj se strategiji radi, od koga je predložena, kada, ko i gde je o njoj raspravljao, ko ju je usvojio.

Ako Strategija za borbu protiv korupcije Ministarstva zdravlja uopšte postoji, onda je sakrivanje takvog dokumenta vrlo štetno pošto se takvim ponašanjem stvara utisak da ni samo Ministarstvo zdravlja ne veruje u kvalitet, značaj i efikasnost dokumenta koga je samo donelo.

Poštovani narodni poslanici, molimo da prilikom rasprave i usvajanja Informacije o radu Ministarstva zdravlja zatražite od nadležnih da problemu borbe protiv korupcije pristupe sa mnogo više odgovornosti i pokažu jasnu političku volju jer dosadašnje aktivnosti nisu donele zadovoljavajuće rezultate", piše u saopštenju "Doktora protiv korupcije".

<<Nazad