<<Nazad


RADIO TELEVIZIJA VOJVODINE

Inspektor u ordinaciji gde je urađen nezakonit prekid trudnoće

27. januar 2012. | 17:33 | Izvor: Tanjug
BEOGRAD - 

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja poslala je inspektora u privatnu ordinaciju u Beogradu, kako bi utvrdili detalje nakon hapšenja dvojice lekara zbog sumnje da su pacijentkinji obavili nezakonit prekid trudnoće u 14. nedelji, izjavio je danas Tanjugu, načelnik zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja Zoran Panajotović.
MUP Srbije saopštio je juče da su lišeni slobode dr D.P. (45), specijalista ginekologije i akušerstva i dr T.K. (52), specijalista anesteziologije sa reanimatologijom, zbog sumnje da su 20. aprila 2011. godine, u ginekološkoj ordinaciji u Beogradu koja je vlasništvo dr B.M. protivno propisima o vršenju prekida trudnoće, obavili taj zahvat u totalnoj anesteziji i intervenciju naplatili 600 evra.

Oni su zaposleni u Ginekološko-akušerskoj klinici (GAK) "Narodni front" u Beogradu, a po osnovu ugovora o delu angažovani u privatnoj ginekološkoj ordinaciji u Beogradu.

Kada je u pitanju kontrola privatnih zdravstvenih ustanova, Panajotović je kazao da inspekcija redovno kontroliše ustanove privatne prakse bez obzira na organizacionu strukturu, odnosno, nezavisno od toga da li je reč o specijalnoj bolnici, ordinaciji lekara opšte medicine ili specijalištičkoj ordinaciji.

Redovni nadzor, kako je kazao, obuhvata kontrolu najmanje jednom godišnje kada se obavlja kompletan pregled celog objekta, prostorija, delatnosti, a potom se proveravaju zaposleni, odnosno, da li lekari imaju odgovarajuću licencu, stručnu spremu.

Karađinović: Dopunski rad lekara generator korupcije

Takođe se proverava da li se koristi odgovarajuća oprema i, u skladu sa delatnošću koja se obavlja, da li postoji atest ovlašćenog proizvođača ili servisera.

"Kontrola u privatnim ustanovama, međutim, obavlja se nešto češće, bar tri ili četiri puta godišnje zbog čestih prigovora i zahteva stranaka i državnih organa na njihov rad", kazao je Panajotović.

Higijenske uslove proverava sanitarna inspekcija, a kontrola zdravstvene inspekcije u državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama obavljaju se na isti način.

Govoreći o tome ko sve može da zatraži kontrolu, Panajotović je kazao da mogu da je zatraže svi državni organi, pacijenti koji su se tu lečili, a može da je naloži i Ministarstvo zdravlja.

Takođe, kako je objasnio Panajotović, mediji mogu da utiču na to, pa inspekcija može po službenoj dužnosti da obavi kontrolu neke ustanove ako se u medijima pojave informacije o određenim propustima.

On je dodao da su za najnoviji slučaj nezakonitog prekida trudnoće u zdravstvenoj inspekciji saznali iz medija.

Inspekcija je, kako je kazao, dobila "neke podatke o tome" ,ne navodeći o kojoj ordinaciji je reč i zato je uputila inspektora da proveri o čemu se radi.

Na pitanje da li su dva lekara mogla tu da rade iako su zaposleni u GAK "Narodni front", Panajotović je kazao da su oni svakako morali da imaju odobrenje i jedne i druge ustanove da bi tu radili.

Direktor GAK "Narodni front" dr Dušan Stanojević za današnji "Pres" nije mogao da komentariše hapšenje lekara, jer, kako je rekao, to krivično delo se nije dogodilo u njegovoj zdravstvenoj ustanovi i on ne zna gde ti lekari rade privatno, niti im je dozvolio da tamo rade.

"Njihova privatna stvar je šta će da rade popodne", kazao je Stanojević.

Kada je reč o dopunskom radu lekara, koordinator Udruženja "Doktori protiv korupcije" Draško Karađinović kazao je da je prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti dozvoljen dopunski rad lekara, odnosno, da oni koji rade u državnoj ustanovi popodne mogu da rade i u privatnoj klinici.

On je naveo da ta organizacija neprestano ukazuje da je reč o "generatoru korupcije i legalizaciji konflikta interesa".

Podsećajući da dopunski rad može biti izvor korupcije, on je naveo da je u Crnoj Gori i Republici Srpskoj takva vrsta rada ukinuta.

Govoreći o jučerašnjem slučaju, Karađinović je kazao da zakon praktično ne bi ni bio prekršen da žena kojoj je obavljen prekid trudnoće u 13. ili 14. nedelji nije prijavila šta se desilo.

Zakon: Abortus do 10. nedelje trudnoće

Prema njegovom mišljenju, odredbe zakona u kojima se predviđa dopunski rad trebalo bi izmeniti.

Takođe je podsetio da je ranije bilo više slučajeva sa smrtnim ishodnom u privatnim klinikama prilikom intervencija koje su obavljane u okviru dopunskog rada.

Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je danas da "ovakvi nemili događaji pokazuju slabosti koje postoje u zdravstvenom sistemu".

Komentarišući hapšenje dvojice lekara iz GAK "Narodni front" u Beogradu, Stanković je rekao je, prema njegovim saznanjima, hapšenje usledilo zbog prekida trudnoće protivno odredbama zakona.

"To je osnovni razlog, a iznos novca koji se pominje je privatna stvar zdravstvene ustanove u kojoj je intervencija obavljena", kazao je on.

Prema zakonu, abortus se može obaviti do 10. nedelje trudnoće, a kasnije je to moguće učiniti samo ako lekar konstatuje anomalije ili teška stanja ploda, ali je za to neophodna saglasnost konzilijuma.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, u 2010. godini bilo je 22.092prekida trudnoće u Srbiji.

Kada je reč o ranijim hapšenjima lekara zbog mita, u 2009. godini uhapšen je Eugen Slavik, dečiji hirurg KCS, zbog traženja novca za operaciju dečaka koji je imao tumor. Osuđen je na tri godine i četiri meseca zatvora.

Iste godine uhapšen je načelnik hirurgije Opšte bolnice u Šapcu, zbog sumnje da je primio mito od 150 evra od pacijenta za operaciju, kao i načelnik Prve hirurške klinike KCS, pod sumnjom da je primio mito od 300 evra.

Te godine uhapšen je i jedan lekar u Nišu zbog traženja mita, a 2010. godine i jedan hirurg odeljenja abdominalne hirurgije KCS, zbog traženja 500 evra od pacijenta.

Prošle godine, uhapšena su dva neurohirurga KCS, pod sumnjom da su od jedne pacijentkinje tražili 6.000 za operativno i postoperativno lečenje.

  


<<Nazad