<<Nazad

nsreporter

 26.januar, 2012.

članak u PDF formatu

Umesto dečjeg plača, slušam suprugu kako jeca

ZA TRI MESECA U NAJVEĆEM PORODILIŠTU U VOJVODINI NOVOSADSKOJ BETANIJI, UMRLE SU TRI BEBE POD SKORO IDENTIČNIM OKOLNOSTIMA. RODITELJI ZA SVE KRIVE NEMAR I NEZNANJE LEKARA, A INSPEKCIJA MINISTARSTVA ZDRAVLJA ĆUTI O SVOJIM SAZNANJIMA

Autor: Stanka Janičič Stepanov

 

U trenucima kad je predsednik Srbije Boris Tadić proglasio 2012. Godinom beba, nakon čega je realizovana kampanja nabavke inkubatora, povezani slučajevi smrti nerođene dece u novosadskom porodilištu šokirali su javnost i otvorili Pandorinu kutiju. Briga o potomstvu u stvarnom životu izgleda drugačije, a to su na svojoj koži osetila tri novosadska para čije su bebe umrle.

– Često sanjam da držim bebu u naručju.Čujem njen plač. Vidim je. A onda kad se probudim i shvatim da je to bio samo san i da je moje dete umrlo, ponovo osetim istu bol kao i onog dana kad smo saznali da naša devojčica više nije živa. Kad smo saznali da je Milica trudna, našoj sreći nije bilo kraja. Svi su se jako radovali zbog nas. Deda i baka su jedva čekali da se Milica porodi i da vide unuku. Komšije, prijatelji... svi su bili srećni zbog nas. A sad, umesto dečjeg plača, slušam suprugu kako plače i jeca. I jako mi je teško. Trudim se zbog nje, ali nekad i meni ponestane snage drhtavim glasom, sa suzama u očima, počeo je svoju ispovest za „NS reporter” Saša Stanković iz Novog Sada.

 

SRCE PRESTALO DA KUCA

Njegova supruga Milica Ždero (39) izgubila je bebu prvog dana nove godine, zbog, kako kaže Saša, greške lekara.  Milicu lekari nisu ostavili u bolnici iako joj je odavno prošao termin za porođaj.

Milica je trebalo da se porodi 21. decembra, nakon čega je išla na pet kontrola u Betaniji, odakle su je svaki put vraćali kući. Na pregledu u ponedeljak, uoči Nove godine, doktorka Gordana Radeka rekla je da Milica „ima nešto manje plodove vode i da se beba blago uspavala”, ali je ni tom prilikom nisu zadržali u bolnici. Kad smo došli drugi put na pregled, na snimku se videlo da nešto nije u redu s bebom, međutim, lekarima to nije izgledalo sumnjivo pa su je poslali kući. A kad smo u porodilište došli 1. januara, utvrđeno je da bebino srce više ne kuca – priča Saša i dodaje da je trudnoća tokom svih devet meseci bila uredna, te da nisu imali razloga da sumnjaju u stručnost lekara, pogotovo što i sami rade u zdravstvu.

Znate kako, Milica se jako dobro osećala i stvarno ni sanjali nismo da bi ovakvo nešto moglo da se dogodi. Verovali smo lekarima. I sad, zbog njihove nestručnosti, našeg deteta više nema.  Iznela je trudnoću do kraja, a sad gledamo u praznu dečju sobu – ogorčen je Saša.

 

ČEKAJUĆI CARSKI REZ

Nažalost, slučaj Milice Ždero nije jedini.Naime, sredinom oktobra Sanja iBranislav Spasojević izgubili su bebu koja je, kako tvrde roditelji, rođena mrtva jer se lekarska komisija u Betaniji oglušila o preporuku njenog ginekologa da porođaj treba izvesti što pre. Sanja je prvi put upućena u Betaniju 11. oktobra, ali je komisija odlučila da nema potrebe za hitnim postupkom i carski rez je odložen za 17. oktobar. Međutim, bebino srce je prestalo da kuca u bolnici 15. oktobra. U bolnici! Spasojevići su posle tragedije podneli krivične prijave protiv četvoro lekara – Aleksandre Novakov Mikić, dr Tihomira Vejnovića, sadašnjeg upravnika Dragana Budakova i dr Gabrijele Kečkeš.

Oni su nju pregledali, navodno je sve bilo u redu, i onda sutradan konstatovali da je beba umrla. Dete od 4,2 kg umrlo je pod nadzorom lekara! Da li možete da verujete?! To je strašno. U novembru sam podneo krivičnu prijavu protiv njih četvoro zbog teškog dela protiv zdravlja ljudi. Međutim, do sada nikakve informacije nismo dobili niti smo davali izjave, a trebalo bi ovih dana da nam jave šta je bilo s tim. Neću da odustanem, istrajaću u ovome jer želim da se tome stane na put – rekao je Branislav Spasojević za „NS reporter”.

Branislav je ispričao kako je u novembru poslao pismo ministru zdravlja Zoranu Stankoviću, ali do danas na to pismo nije dobio odgovor. Objasnio je ministru, kako kaže, šta se dogodilo i samo je tražio od njega da mu pomogne da sazna istinu. I dok je porodica Spasojević odlučna da uz pomoć medija i javnosti pronađe krivce za smrt svoje bebe, druga porodica još uvek o tome razmišlja.  Naime, samo sedam dana pre tragičnog slučaja bračnog para Spasojević, u Betaniji se dogodila gotovo identična tragedija – beba je umrla pre samog porođaja, u identičnom slučaju prenete trudnoće, na odeljenju patologije.  Kako saznajemo, i ti roditelji će najverovatnije podneti krivične prijave protiv članova komisije što su prolongirali datum carskog reza. A kako kaže Branislav Spasojević, ovakvih i sličnih slučajeva u Betaniji ima mnogo više nego što se za njih zna. Mnogi roditelji nemaju snage da pričaju javno o svojoj muci.

TAJNA ISTRAGA

Povodom smrti nerođene bebe Milice Ždero, u novosadskom porodilištu završena je unutrašnja kontrola kvaliteta rada, a izveštaj je poslat inspekciji Ministarstva zdravlja.

Nakon razmatranja izveštaja predložena je spoljna provera stručnog rada koju sprovode stručnjaci iz te oblasti.  Oni bi trebalo da utvrde da li je poštovana medicinska procedura i da li je bilo greške lekara. Međutim, roditelji i javnost još uvek ne znaju detalje izveštaja. U Ministarstvu zdravlja kažu da će o uzroku smrti bebe saznati kad se završi spoljna provera. Sve detaljnije informacije dobiće se nakon prispeća izveštaja i zaključka spoljnih nadzornika, nakon čega će biti utvrđeno šta se dogodilo, kao i koja će biti sledeća procedura. O rezultatima izveštaja ne možemo da govorimo sve dok se ne završi spoljna provera – rekla je za „NS reporter” portparol Ministarstva zdravlja Tina Aničić.

Ona, međutim, nije mogla da precizira kad će se završiti spoljna provera, ali je ocenila da će to biti otprilike za tri nedelje. Podsetimo na to da slučaj smrti bebe porodice Spasojević, iako se desio u oktobru prošle godine, još uvek nije rešen! Odgovore na pitanja u vezi s mrtvorođenčadima potražili smo i od v. d.  upravnika porodilišta dr Dragana Budakova, međutim, on nam se nije javio sve do zatvaranja lista.

POHLEPA I SUJETA

Medijima su se javili roditelji koji tvrde da su imali negativna iskustva s lekarima u Betaniji te da je javna tajna da se za porođaj uzima od 500 do 1.000 evra i da „ako nemaš novca, nećeš imati ni bebu”. Ipak, vrlo je malo parova koji žele da otvoreno govore o ovom problemu. Ljudima je najvažnije da se sve dobro završi i ne mare za lekarsku pohlepu.

– Ginekologija je pri vrhu top-liste korumpirnih medicinskih specijalnosti u Srbiji, tako da to nije specifičnost samo naše Betanije. Problem je sistemski, privatni lekari ginekolozi nemaju pristup državnim porodilištima gde bi mogli da porađaju svoje pacijentkinje, a nemate ni privatna porodilišta, pa tako porodilje nemaju izbora, moraju da se porađaju u državnim porodilištima.  Poznato je da je svaki monopol, po definiciji, generator korupcije. A u Srbiji, da stvar bude gora, konflikt interesa je legalizovan u zdravstvu pa državni lekari mogu da rade privatno. To obilato koriste pa osim u bolnici rade i u privatnoj praksi. Tako vam državni ginekolog pregleda ženu i vodi trudnoću za pare u privatnoj praksi a onda je porodi u državnoj bolnici koju svi finansiramo preko doprinosa i gde dobija platu od fonda. To je uobičajna šema. I ne krivim ginekologe, to bi Ministarstvo zdravlja moglo lako da reši promenom zakonske regulative, ali ne želi, čuva monopol kojim namiruje svoje partijske i privatne interesa, pa makar cena bila i ovolika korupcija – izjavio je za „NS reporter” dr Draško Karađinović, jedan od osnivača NVO „Doktori protiv korupcije”. Postojanje sistemske korupcije osnovni je razlog ovakvog stanja u zdravstvu.  A uzrok tolikoj korupciji jeste potpuna partizacija zdravstvenog sistema i nakaradni zakoni, podešeni prema interesnim grupama, kaže Karađinović. U više stotina upravnih i nadzornih odbora državnih zdravstvenih ustanova, političku rentu dobija nekoliko hiljada stranačkih funkcionera i aktivista.

Ova upravna tela imenuju direktore i time definišu celu hijerarhiju bolnica,domova zdravlja i službi RZZO. Tako se stvara sloj partijskih rukovodilaca u zdravstvu. Munjevito gradeći karijeru samoproklamovanim ovlašćenjima, oni pripadaju grupi lekara koji pod zaštitom partije neprikosnoveno vladaju zdravstvenim ustanovama i zdravljem građana. Partijski direktori potom formiraju novu mrežu klijenata od više hiljada zaposlenih zdravstvenih radnika kojima status (i zarada) zavise od servilnosti prema direktoru.

Zaposleni su podeljeni po plati na malu manjinu privilegovanih i većinu koja jedva sastavlja kraj s krajem. Upravni odbor i direktor zajedno diskreciono formiraju listu usluga koje naplaćuju građanima u državnoj bolnici.

Pa što duža lista i više cene usluga, to ostane više para povlašćenima. Paradigmatičan je primer instituta, gde na skupocenim aparatima koje je kupila država rukovodioci ostvaruju mesečne zarade od desetak hiljada evra lečenjem stranih pacijenata. Drugi deo tako ostvarenih „sopstvenih prihoda” direktor i UO usmeravaju u nabavke i investicije preko bliskih preduzeća od kojih su mnoga različitim kanalima povezana s političkim strukturama.

A „sopstveni prihodi” naplaćeni mimo zakona od građana u državnim ustanovama u prošloj su godini iznosili 300 miliona evra! Formirala se koruptivna koalicija partijskog kadra koju čine čelnici zdravstvenih ustanova, Ministarstvo i RZZO. Oni se bave velikom korupcijom koja se manifestuje u investicijama i javnim nabavkama, a tu su i lekari kojima je zakonski omo-gućena korupcija kroz večernje klinike i dopunski rad – tvrdi Karađinović i dodaje da je piramidalna hijerarhija srpskog zdravstvenog sistema, na čijem se čelu nalazi Ministarstvo zdravlja, dovela dotle da naspram bruto domaćeg proizvoda, Srbija ima najveću zdravstvenu potrošnju u Evropi, da je od 2002. godine kroz zdravstveni sistem prošlo 15 milijardi evra a da su, s druge strane, zdravstveni parametri nacije pogoršani. U zaključku, može se reći da što više plaćamo to smo bolesniji.

RODBINSKE I DRUGE VEZE

Osim korupcije, lekare povezuju, kako kažu naši sagovornici, rodbinske ili političke veze koje oni koriste na razne načine. Naša Betanija bi takođe mogla biti dobar primer za to. Naime,ukoliko se utvrdi da je nerođena beba Branislava i Sanje Spasojević koji su u novembru pokrenuli krivične prijave protiv četvoro lekara umrla zbog njihove greške, o eventualnim sankcijama protiv v. d. upravnika Dragana Budakova odlučivaće Sud časti Lekarske komore Vojvodine. To ne bi bilo ništa neobično da tom istom Sudu časti ne predsedava upravnikov brat Branislav Budakov! Činjenicu da Sudu časti regionalne lekarske komisije Vojvodine predsedava brat jednog od lekara koji se terete za nesavesno lečenje, zaštitnik građana Novog Sada Aleksandar Grujić ocenjuje kao sukob interesa.

U konkretnom slučaju, u situaciji kad je podneta krivična prijava i prijava pred Sudom časti Lekarske komore Vojvodine protiv upravnika KCV GAK Novi Sad Dragana Budakova, i činjenice da je brat Dragana Budakova predsednik Suda časti Lekarske komore Vojvodine, naravno da postoji sukob interesa, te je neophodno da se Borislav Budakov izuzme iz konkretnog predmeta pred Sudom časti Lekarske komore Vojvodine – rekao je Grujić za „NS reporter”. A da li će nadležni, ukoliko slučaj dođe do Suda časti, zaista izuzeti Branislava Budakova, ostaje da se vidi.

U svakom slučaju, šta god da se desi, roditeljima mrtve bebe više ništa i niko ne može da je vrati.

<<Nazad