<<Nazad

 

 

naslovna.jpg

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Pretnja-otkazom-zbog-lekarske-greske-ili-osvete.lt.html

25.01.2012

Pretnja otkazom zbog lekarske greške ili osvete

Dr Bojana Bokorov koja je upozorila na „trgovanje” listama čekanja na zračenje, dobila upozorenje pred otkaz zbog propusta u rad

Dr Bojana Bokorov, radiolog-onkolog iz Instituta za onkologiju Vojvodine (IOV) u Sremskoj Kamenici, dobila je upozorenje pred otkaz, jer je „nesavesno i nemarno izvršavala radnu obavezu”. Komisija IOV tereti dr Bokorov da je planirala da kod dve pacijentkinje zrači zdravu umesto bolesne dojke.

Ovo ne bi bila vest za novine, a verovatno ni greška (koja je inače, na vreme uočena i otklonjena) ne bi bila izneta u javnost da dr Bokorov nije ranije ustalasala javnost svojim tvrdnjama da se u Institutu za onkologiju „trgovalo” listama čekanja na zračenje. Ona je ukazivala da su mnogi pacijenti umrli ne dočekavši zračenje, jer su prednost imali strani pacijenti koji su ovu vrstu lečenja platili u dopunskom radu.

Da podsetimo, dr Bojana Bokorov je u proleće 2009. godine optužila nadležne u IOV da po ugovoru s inostranim osiguranjem, tačnije s Republikom Srpskom, primaju pacijente za zračenje preko reda i bez zajedničke liste za zračenje. Tvrdila je da zato što su ovi pacijenti imali prioritet, zračenje nisu dočekali mnogi pacijenti matične kuće. Kada je ugovor preveden u dopunski rad, oni koju su zračenje plaćali išli su preko reda. Takvu praksu je zaustavio ombudsman, koji je utvrdio nepravilnosti u obavljanju dopunskog rada. Svu dokumentaciju doktorka Bokorov je prosledila Odboru za zdravlje Skupštine Srbije, Ministarstvu zdravlja i zaštitniku građana. Tražila je vanredni stručni nadzor da bi se tvrdnje dokazale; on je organizovan, ali su u komisiji, koja je obavila vanredni nadzor, od tri člana, dva su kasnije uhapšena u akciji „Kraba” , pa nalazi, po rečima doktorke Bokorov, nikada nisu bili objavljeni.

Dr Bokorov je trenutno na bolovanju i za „Politiku” je juče u telefonskom razgovoru izjavila da je poslednji potez nadležnih u institutu „eskalacija nasrtaja na njenu profesionalnu i privatnu ličnost u poslednje dve i po godine”.

– Neverovatne stvari su radili, vrebali - da bi mi našli stručnu grešku. Nadgledali su isključivo mene. U konkretnom slučaju nije reč ni o kakvoj stručnoj grešci, nego o nameštanju slučaja. Sada sam poklekla zdravstveno, imam upalu pluća, skočio mi je šećer…Sve ovo mi se događa jer sam ukazala na koruptivne radnje koje sam uočila. Dokazano je da se ovde trgovalo listama čekanja, što su potvrdili i ministar zdravlja dr Stanković, i ombudsman Saša Janković – kaže doktorka Bokorov, koja posao radiologa-onkologa radi punih 25 godina.

Kako su na godišnjem odmoru trenutno i direktor Instituta za onkologiju Vojvodine i njegov zamenik, „Politika” nije mogla da dobije odgovor da li je reč o progonu doktorke Bokorov ili o redovnom praćenju radnih obaveza zaposlenih.

– Mi smo pre mesec i po dana dobili obimnu dokumentaciju od kolektiva IOV i peticiju protiv doktorke Bokorov, kojom su je optužili da svojim ponašanjem želi da razbije jedinstvo kolektiva i da svojim izjavama u medijima nanosi štetu. Ona želi da pokaže kako u IOV postoji korupcija. Priložili su akt našeg pokrajinskog sekretara u kojem on izveštava da dve komisije, koje su se tim pitanjem bavile, u IOV nisu našle ništa nezakonito. Kao komora nemamo nikakvih elemenata da na osnovu bilo čega posumnjamo da se ono što se svim medijima navodi kao najveća koruptivna afera uopšte postoji, ali ako postoji, to treba da kažu nadležni – kaže dr Branislav Perin, predsednik Regionalne Lekarske komore.

On očekuje da neko kaže da li se povodom trgovine listama čekanja vodi istraga, da li su i koja lica uhapšena, da li se vodi postupak. Tek nakon toga mogla bi da reaguje i Regionalna lekarska komora.

Nevladina organizacija „Doktori protiv korupcije” uputili su državnom vrhu i predsedniku Borisu Tadiću apel za zaštitu od institucionalnog progona uzbunjivača dr Bokorov, koja je ukazala na trgovinu listama čekanja. Dr Draško Karađinović, koordinator organizacije Lekari protiv korupcije, rekao je da „onkološki pacijenti iz Republike Srpske treba da se leče u Srbiji, pa i na IOV, ali pod istim uslovima kao i domaći osiguranici”.

– Zbog potpisanog ugovora IOV i inostranog osiguranja, a zbog finansijske dobiti državne bolnice, naši pacijenti bili u podređenom položaju, što je nezakonito i nedopustivo – navodi dr Karađinović.

Olivera Popović

objavljeno: 25.01.2012

Back

 

<<Nazad