<<Nazadнедеља, 22. јан 2012, 18:00 -> 18:26

Апел за заштиту узбуњивача

Доктори против корупције упутили апел председнику Србије Борису Тадићу за заштиту узбуњивача Бојане Бокоров, која је указала на трговину листама чекања на Институту за онкологију Војводине.

У апелу упућеном државном врху, Доктори против корупције траже заштиту узбуњивача Бојане Бокоров, која је указала на трговину листама чекања на радиотерапију на Институту за онкологију Војводине (ИОВ).

У апелу председнику Србије Борису Тадићу указано је на потребу заштите Бојане Бокоров од институционалног прогона, што би, како се наводи у апелу, био и јасан знак Европској унији о постојању политичке воље за борбу против корупције у Србији.

"Пре пар дана, Бојана Бокоров, доктор наука и доцент на Медицинском факултету у Новом Саду је од управе ИОВ после 25 година рада, добила упозорење пред отказ", наведено је у апелу.

Бојана Бокоров је, у складу са лекарском етиком, ресорном министарству пре више од две године документовано указала на трговину листама чекања због које је, како пише у саопштењу, у Војводини стотинама оболелих од рака ускраћено правовремено лечење - радиотерапија.

Доктори против корупције оценили су да надлежне институције нису адекватно реаговале што су, како је наведено у саопштењу, руководиоци ИОВ-а препознали као "дозволу за одмазду према докторки Бокоров".

"Успех у борби против корупције није могућ без одлучних и часних људи, узбуњивача који имају довољно грађанске храбрости да, упркос претњама, укажу на злоупотребе и корупцију у средини у којој раде", поручено је у апелу.

 


<<Nazad