<<Nazad

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/199280/Apel+predsedniku+Srbije+da+zaštiti+uzbunjivače.html

press

BEOGRAD 22. 01. 2012

TANJUG

Apel predsedniku Srbije da zaštiti uzbunjivače

Doktori protiv korupcije uputili su danas apel državnom vrhu za zaštitu uzbunjivača Bojane Bokorov koja je ukazala na trgovinu listama čekanja na Institutu za onkologiju Vojvodine (IOV).

U apelu predsedniku Srbije Borisu Tadiću ukazano je na potrebu zaštite Bokorov od institucionalnog progona, što bi, kako je ocenjeno, bio i jasan znak EU o postojanju političke volje za borbu protiv korupcije u Srbiji.
"Pre par dana, Bokorov, doktor nauka i docent na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu je od uprave IOV posle 25 godina rada, dobila upozorenje pred otkaz", navedeno je u apelu.
Bokorov je, u skladu sa lekarskom etikom, resornom ministarstvu pre više od dve godine dokumentovano ukazala na trgovinu listama čekanja zbog koje je, kako piše u saopštenju, u Vojvodini stotinama obolelih od raka uskraćeno pravovremeno lecenje - radioterapija.
Doktori protiv korupcije ocenili su da nadležne institucije nisu adekvatno reagovale što su, kako je navedeno u saopštenju, rukovodioci IOV prepoznali kao "dozvolu za odmazdu prema doktorki Bokorov".
"Uspeh u borbi protiv korupcije nije moguć bez odlučnih i časnih ljudi, uzbunjivača koji imaju dovoljno građanske hrabrosti da, uprkos pretnjama, ukažu na zloupotrebe i korupciju u sredini u kojoj rade", poručeno je u apelu.

<<Nazad