Драгана Јовановић: Министарство прикрива афереБЕОГРАД – Година иза нас остала је између осталог упамћена и по бројним аферама у области здравства, првенствено због набавке вакцина против вируса Х1Н1 и хапшења појединих лекара. О актуелној ситуацији у српском здравству, постојећим аферама али и онима које се још прикривају, у интервјуу за „Правду“ говори проф. др Драгана Јовановић, председница организације „Доктори против корупције“.

- После девет година огромних улагања у здравствени систем Србије (више од 15 милијарди евра само преко РФЗО) данас имамо три паралелна здравствена система (државни сектор са једним монополистичким РФЗО, практично непрепознат приватни и војни сектор); лоше здравствене законе донете 2005. године; растућу корупцију; скоро највећу стопу смртности од најчешћих превентабилних незаразних болести (кардиоваскуларних и малигних); лоше стање у реконструисаним здравственим установама Србије уз неколико изузетака; нетранспарентне јавне набавке у маси промашених пројеката.

Како коментаришете хапшење Смиљке Форцан, последње у афери „Вакцине“?

- Афера „Вакцина“ је типичан пример селективног приступа решавању проблема у здравству. Овде је очигледна злоупотреба приликом јавне набавке и то кроз криминалну спрегу званичника и трговаца, посредника. Међутим, у притвору су већином трговци за које је нормално да имају интерес боље зараде, али питање главне одговорности тадашњих челника Министарства здравља као да се не поставља. Иако је јасно да је суштина свега у томе да је управо Министарство у тренутку проглашења пандемије било обавезно да одмах нареди или предузме набавку вакцина по хитном поступку, без тендера.

Али Министарство је наложило РФЗО да распише тендер?

- И не само то, већ се испоставља да је тадашњи министар здравља  четири месеца пре проглашења пандемије, директно преговарао и резервисао више од три милиона вакцина, а да о томе није обавестио Владу Србије. Данашњи развој догађаја оставља сумњу на подређеност правосудних органа политичким притисцима с обзиром на то да министарства воде партијски кадрови.

Ни две недеље после директних оптужби саветника министра здравља Љубише Милановића државном врху нема реакција надлежних органа.

- Занимљиво је да је саветнику, иначе искусном полицајцу, било потребно читавих девет месеци да схвати ситуацију, па да онда „експресно“ утврди да Специјално тужилаштво блокира истрагу, а полиција не подноси кривичне пријаве. Међутим, шта раде и он и службе Министарства када по закону имају сва овлашћења да осумњичене за почетак суспендују, али и обавезу да поднесу кривичну пријаву по службеној дужности, када постоје опипљиви докази.

О којим аферама ће тек бити речи?

- Од јула ове године постоји званичан извештај РФЗО о тешким кршењима закона у раду менаџмента Центра Студеница у Краљеву. Осим тога и здравствена инспекција је званично утврдила велике неправилности са тешким последицама по живот и здравље пацијената на дијализи у овој болници. Нажалост, ништа се не дешава. Министар упорно не реагује без обзира на сва упозорења. Као да није свестан да отворено толерисање овако тешких злоупотреба заправо само доприноси јачању корупције у здравству.

Због чега сматрате да постоји спрега правосуђа и Министарства здравља којом се блокира борба против корупције?

- Недавно смо упутили допис републичком јавном тужиоцу Загорки Доловац са питањем зашто полицијски обрађен предмет трговине листама чекања у Институту за онкологију Војводине стоји од марта ове године у фиоци вишег тужиоца у Новом Саду. Одуговлачење у таквој афери наноси огромну штету здрављу хиљада оболелих од рака, и републички тужилац мора јавности хитно да одговори који су то политички притисци и спрега, било локално, било на републичком нивоу, довели до блокаде у новосадском тужилаштву.

Срећко Миловановић

Како зауставити корупцију

- Ако нова влада буде приступила департизацији и постављању нестраначких стручњака, који смеју да се боре против страначке коруптивне хидре, онда постоји шанса. Принцип „нулте толеранције“ конфликта интереса и корупције мора бити темељ сваке антикоруптивне активности. Сада то није случај, очигледан пример је шокантно понашање министра Станковића који јавно констатује да су поједини лекари на незаконитој трговини листама чекања зарадили „само“ 5.000 евра, па их због те „ситнице“ не санкционише.


* Поље за унос имена је обавезно.