<<Nazad

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/196423/Najsporniji+motiv+ostavke.html

press

BEOGRAD 06. 01. 2012

PRESS

DILEMA - STANKOVIĆEVA NAJAVA ODLASKA PODELILA ZDRAVSTVENE RADNIKE

Najsporniji motiv ostavke

Ministar zdravlja Zoran Stanković zasigurno izaziva najviše oprečnih stavova od svih članova Vlade.

Tako je i vest da razmišlja o ostavci posle turbulencija koje je u ministarstvu izazvao njegov savetnik Ljubiša Milanović podelila zdravstvene radnike i javnost.
Premda je mnogo više onih koji misle da bi ostavka bila prvi pravi potez otkako je došao na tu funkciju, ima i onih koji takođe misle da treba da ode, ali samo zato što nema podršku vlasti u onome što želi da radi.
Ministar ni u četvrtak, posle pisanja Pressa da razmišlja o ostavci, nije hteo ni da potvrdi niti da demantuje naša saznanja.

Draško Karađinović iz Nevladine organizacije „Doktori protiv korupcije" kaže za Press da ga Stanković pomalo podseća na bivšeg ministra zdravlja Tomicu Milosavljevića, koji je podnosio ostavku dva meseca pred izbore:

Potpisao otkaz Milanoviću

Zoran Stanković potpisao je rešenje za razrešenje savetnika Ljubiše Milanovića.
- Milanovića sam ja postavio, a da je otišao saznao sam iz medija. Zato sam prihvatio njegovu odluku - izjavio je ministar.
Milanović je za Press rekao da bez obzira na sve, neće promeniti mišljenje o Stankoviću.

- Stanković je došao u martu na mesto ministra sa velikim obećanjima, pre svega u borbi protiv korupcije u zdravstvu. Pokazalo se da je on neke zakone menjao na pogrešan način i na taj način pojačao koruptivni potencijal u zdravstvenom sistemu. Tu mislim na zakone o zdravstvenoj zaštiti i osiguranju.

Doktorka Urgentnog centra KC Srbije Milena Jauković s druge strane misli da u ovako složenom partijskom sistemu pojedinac ne može da se obračuna sa korupcijom, ma koliko želeo.
- Kada je došao, imao je zamisao šta bi valjalo menjati, ali je za sve što je radio morao da traži saglasnost mnogih ljudi. Podnošenje ostavke stvar je savesti i posledica ličnog sukoba sa sopstvenim principima i moralnim stavovima - kaže Jaukovićeva.
Urednica portala Zdravoskop Zorica Marković smatra da ministrova ostavka zavisi od njegovog potencijala da se obračuna sa nevidljivim nemanima.
- Vidi se da njegov rad opstruiraju. Stvar je Stankovićeve procene da li je spreman da uđe u kompromise koji prevazilaze  njegove etičke norme. Ukoliko proceni da ne treba to da radi, ja ću mu se diviti jer učestvuje u trci u kojoj su mu vezane ruke, a stavljeni tegovi na noge. Kako onda da trči? - pita se Markovićeva.

Ljubinka Račić

<<Nazad