<<Nazad

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/196244/Plandovanje+u+državnoj+službi.html

press
05. 01. 2012

A DA NIJE JUČE MOŽDA IPAK BIO RADNI DAN? KO JE KRENUO DA ZAVRŠI NEKI ADMINISTRATIVNI POSAO, PROŠAO JE KAO BOS PO TRNJU

Plandovanje u državnoj službi

Ko to plaća? - U mnogim javnim preduzećima i državnim institucijama spojili praznike, iako Zakon o državnim i drugim praznicima jasno kaže da su 4. i 5. januar radni dani

Pustoš ... Nemanjina ulica, u kojoj je sedište mnogih institucija, juče oko podne

Srpski izum spajanje praznika ni ove godine nije zaobišao većinu državnih institucija i javnih preduzeća, pa su se građani koji su namerili da prvog radnog dana u novoj godini završe neki administrativni posao proveli kao bosi po trnju.

Da stvar bude gora, veliki broj zaposlenih u državnoj administraciji praznovaće sve do 9. januara, iako Zakon o državnim i drugim praznicima jasno kaže da su 4. i 5. januar radni dani.

Prazna Palata pravde

Sudovi u Palati pravde juče su zvanično radili, ali zakazanih suđenja nije bilo. Sudije su radile po principu dežurstava, a otvorena je bila samo šalterska služba za izdavanje raznih uverenja. Svi ostali šalteri, njih 10, bili su zatvoreni za stranke.

Jelena Mihajlović, koja godinama živi u Norveškoj, kaže da je došla u Srbiju da bi prodala stan, ali da još ništa nije završila.

- Zbog prodaje stana bila mi je potrebna neka dokumentacija iz zemljišnih knjiga, ali nisam uspela da završim posao jer šalter ne radi. Došla sam iz inostranstva za novogodišnje praznike da bih to uradila, međutim, izgleda da neću uspeti. Rečeno mi je da dođem tek 9. januara, što je za mene kasno - rezignirano je pričala Mihajlovićeva novinarki Pressa.

Ništa manje nisu se nervirali ni građani koji su morali kod lekara. Veliki broj zdravstvenih radnika tradicionalno spaja Novu godinu i Božić, a posao funkcioniše na principu dežurstava. Razlike po tome nije bilo između domova zdravlja i klinika.

Draško Karađinović iz Udruženja „Doktori protiv korupcije" kaže da to potvrđuje nisku produktivnost u srpskom zdravstvu i pogubno dejstvo postojećih sistemskih zakona.

- U periodu između Nove godine i Božića prava je umetnost doći do lekara. U pitanju je velika neodgovornost koja je karakteristična za državni sektor. Tako nešto sigurno nećete videti kod privatnika - ističe Karađinović.

I većina fakulteta je spojila praznike, pa će odmor na visokoškolskim ustanovama trajati do sledećeg ponedeljka.

- Visokoškolske ustanove neće raditi do 9. januara, a na Fakultetu za bezbednost odmor je do 15. januara - rečeno nam je u Rektoratu Univerziteta u Beogradu.

B. BOJIĆ

<<Nazad