<<Nazad


Корупција уништава болницу

ДРУШТВО | 15. ДЕЦЕМБАР 2011. | 19:31

ШАБАЦ – Запослени у Општој болници у Шапцу, медицинско и немедицинско особље, у отвореном писму министру здравља др Зорану Станковићу указују на бројне неправилности у овој здравственој установи после нерегуларног избора директорке др Зоре Николић.

- Нерегуларним избором нове директорке ОБ Шабац др Зоре Николић у марту ове године и постављањем лекара опште праксе по политичкој линији, др Бранка Вујковића за заменика директора почиње суноврат шабачке болнице. Ти исти људи сада се свете свим политичким неистомишљеницима који нису припадници Г17 плус, односно сада УРС-а. Смењени су сви квалитетни и стручни лекари, а постављени нестручни и проблематични – пише у допису министру здравља.

- Смењен је др Драган Миловановић на анестезији, а постављен је др Марко Филиповић, који сваког месеца по седам до 10 дана одлази у Велики Зворник у РС на приватни рад. На место директора хируршког сектора постављен је др Зоран Катић, који ради у нерегистрованој, приватној ординацији у Улици попа Карана, у непосредној близини Опште болнице, и који пацијенте из болнице упућује у своју ординацију на преглед – пише, између осталог, у допису.


Тотални хаос у здравству

Представник Удружења „Доктори против корупције“ др Драшко Карађиновић каже за „Правду“ да је овај допис показатељ тоталног хаоса у српском здравству:

- Само два дана после шокантног наступа министровог саветника, који је отворено оптужио врх државе за стање у здравству, сада се јавља особље болнице у Шапцу, које Станковићу износи врло конкретне примере јавашлука и корупције у овој установи. Недопустиво је да се ово дешава не само у Шапцу, него било где у Србији, а сведоци смо да сваки дан избија нека нова афера, која баца сенку и блати све добре и часне лекаре у Србији, којих је још много више него оних других – сматра др Карађиновић.


Потписници, који су се представили као „лекари и запослени Опште болнице Шабац“, у писму послатом Зорану Станковићу директора болнице оптужују и за физичке нападе на запослене.

- Смењен је начелник урологије др Никола Гибарац, јер је одбио увредљиве захтеве и наредбе осветољубиве директорке Зоре Николић, која има пик на њега, јер ју је као начелник урологије пријавио за „чупање сестара за груди“ и физичко малтретирање колегинице др Драгане Станковић на послу. Тада је др Зора Николић добила опомену пред отказ. Такође, од њеног доласка на чело болнице десили су се многи инциденти и смрти пацијената под неразјашњеним оклоностима, а примери су наведени таксативно у допису.

- Господине министре, уколико не предузмете одговарајуће мере да се ова неразумна и погубна дешавања по Општу болницу Шабац реше, бићете суочени са штрајком запослених у овој установи, јер је свима догорело – пише у отвореном писму упућеном министру Зорану Станковићу.

Директорка Опште болнице др Зора Николић није јуче била доступна за коментар, јер је читавог дана, како нам је речено, била на састанцима, а коментар на дешавања у шабачкој болници нису имали ни у општинском одбору УРС-а, где се нико није јављао на телефон.

С. Миловановић

<<Nazad