Милановић: Држава подржава корупцију


БЕОГРАД – Љубиша Милановић, некадашњи шеф „Поскока“ и садашњи специјални саветник министра здравља, гостујући јуче у „Јутарњем програму“ РТС-а, прозвао је највише државне функционере, оптужујући их за корупцију у здравству.

VIDEO SNIIMAK:

  http://www.youtube.com/watch?v=BjlE301USLg&feature=player_embedded

Говорећи о борби против корупције у здравству код водитељке и уреднице „Јутарњег програма“ Наташе Миљковић, Милановић је већ на почетку разговора рекао да је његова борба против корупције узалудна, пошто нема подршку челних људи полиције и тужилаштва, и изнео оштре коментаре на рад министра полиције и државног тужиоца.

- У полицији имам већи утицај него Дачић – рекао је Милановић, а потом критиковао рад директора полиције Милорада Вељовића, објаснивши да све креће из кабинета.

Саветник министра здравља оптужио је Миљка Радосављевића, тужиоца за организовани криминал, за измену кривичне пријаве због набавке вакцина преко „Новартиса“.

- Јавна је тајна да је кривичном пријавом било обухваћено више лица. На крају, тужилац Миљко Радисављевић је скинуо осам имена. Како то да се у пријави не налази име тадашњег министра Томице Милосављевића? – упитао је Милановић, који је указао и на примере из здравствених установа, где, и поред доказа, ништа није учињено против случајева корупције.

- Својевремено сам отишао код начелника једне клинике и упозорио га да постоје пријаве против његовог лекара који је корумпиран, а овај ми је одговорио: „Ако имате доказе, радите! Ја вам ту не могу ништа“.

У једном тренутку Милановићевог изношења оптужби против државног врха, из режије се зачуо аплауз. Водитељка је била прилично збуњена и брзо се захвалила Милановићу на гостовању.

- После овог наступа, могу само да се запослим као конобар код Данице Драшковић – завршио је Милановић свој наступ у „Јутарњем програму“ РТС-а.


Почетак решења проблема?

- Очигледно да је Милановић показао жељу да се нешто покрене са мртве тачке у нашем здравству. Поменута афера „Новартис“ није једина. И даље имамо нерешене афере, попут реновирања клиничких центара, трговине листама чекања, афера у Хитној помоћи, и томе слично. Било би врло охрабрујуће да је ово што се на РТС-у десило у Милановићевом јавном наступу почетак решавања многих проблема и афера у здравству – каже проф. др Драгана Јовановић, председница удружења „Доктори против корупције“.Нешто касније, Милановић је објаснио да је говорио у своје име, а не у име Министарства здравља и да стоји иза сваке речи изговорене на РТС-у.

- Наступио сам у своје име, а не у име Министарства здравља. За више информација морам да добијем дозволу министарства. Не бих хтео да доводим министра Станковића у још незгоднију позицију од оне јутрос – рекао је Милановић.

Иако је био најављен као један од учесника јучерашње трибине „За здравље – заједнички против корупције“, у организацији Удружења „Родитељ“ и „Мајка храброст“, Љубиша Милановић се није појавио, а организатори нису знали за разлог изостајања.

На трибини се говорило о случајевима корупције којима су изложене труднице у Србији, а програмски директор „Транспарентности Србија“ Немања Ненадић истакао је да се већ неколико година не смањује проценат грађана од 13 одсто који су давали мито, или им је тражен од појединих лекара.

С. Миловановић