Најкорумпиранији здравство и полиција


БЕОГРАД – Грађани Србије 9. децембар, Међународни дан борбе против корупције, према резултатима истраживања више невладиних организација, дочекују са најмање поверења у здравство, полицију и државну управу. С друге стране, ЕУ је нашој држави упутила позив да обнови стратегију борбе против корупције, јер досадашња у протекле четири године није дала очекиване резултате.

Шеф делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер, на скупу Агенције за борбу против корупције, рекао је да у ту стратегију није била укључена борба против корупције у здравству и фармацеутској индустрији, што треба да се исправи новом стратегијом.
- Узмите лекције из прошлости и направите нову стратегију која ће имати елементе стварног опредељења власти да се бори против корупције, јасно изражен принцип нулте толеранције и фокусирање на јасно дефинисане циљеве и процене проблема, као и механизме контроле – поручио је Дежер.

После усвајања нове стратегије, по његовом мишљењу, треба ојачати координацију свих органа који се баве борбом против корупције, повећати број откривених случајева и видети колико ће хапшења због корупције довести до судских пресуда.

Према речима министра унутрашњих послова Ивице Дачића, политичари би требало да предњаче у борби против корупције савесним обављањем функција које су им поверене.

- У протеклом периоду повећан је ниво откривања корупције, а најбољи резултати остварени су 2009. и 2010. године, јер је откривено 20 одсто више случајева него 2008. Број откривених кривичних дела корупције у те две године 41 одсто је већи него 2006. године, шест пута већи него 2005. и осам пута већи него 2004. години – изјавио је Дачић.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић, коментаришући резултате истраживања, оценила је да је поражавајуће што је у перцепцији грађана на првом месту политичка корупција, јер 81 одсто сматра да је та област захваћена корупцијом.

Аналитичар Драгомир Анђелковић упозорава да ће корупција бити дуже времена један од горућих проблема у Србији и да се не може очекивати да ће актуелна влада успети да направи било какав помак на том пољу на самом крају свог мандата.

- Никада ниједна влада није успела да направи ништа у последњих неколико месеци свог мандата, па тако не можемо очекивати ни од Цветковићевог кабинета да корупцији баш сада зада најтежи ударац, када то већ није могла од 2008. године. Грађани се у свакодневном животу стално сусрећу са разноразним облицима корупције и они најбоље могу да дају одговор на питање да ли је она у знатној мери сузбијена или не – каже Анђелковић.

С. Миловановић

Политичари без поверења

Председник Одбора Агенције за борбу против корупције Зоран Стојиљковић рекао је да ствари „не стоје добро“ јер је према индексу перцепције корупције Србија назадовала у односу на прошлу годину. Стојиљковић је указао и на недавно истраживање у Србији које је показало да грађани најмање поверења имају у политичке странке.

- То указује на драматичан раскол грађана и политичке елите – указао је Стојиљковић.

Проблем решавати од врха

Представник Удружења „Доктори против корупције“ др Драшко Карађиновић упозорава да је здравство на врху корупцијског брега, али да се никако због тога не сме љага бацати на свих 30.000 регистрованих лекара у Србији.
- Мора се разговор коначно повести о најкрупнијим облицима корупције у здравству, а не само стално говорити како је неки лекар узео 200 евра мита, и не решавати системски проблем, и не кренути од врха – каже др Карађиновић.
а.