<<Nazad

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/185069/Korupcija-pod--zastitom-drzave

logoVesti.jpg


06. 12. 2011. 13:07h | T. Zečević - Vesti 
veličina teksta:+-

Korupcija pod zaštitom države

Dr Draško Karađinović, potpredsednik asocijacije Doktori protiv korupcije, nedavno je demonstrativno napustio skup o korupciji čiji je domaćin bila Regionalna komora lekara Vojvodine. Naš sagovornik objašnjava za "Vesti" razloge i moguće efekte takvog gesta koji je usledio nakon što je nekim ljudima zabranjeno da uzmu učešće u radu skupa.


Napuštanjem konferencije propustili ste priliku da govorite o korupciji?
- Nikako, samo smo pokazali da je ovakav koncept borbe protiv korupcije obesmišljen, pa nama mesto tu i nije bilo. Još je veći skandal ako se zna da je afera o trgovini listama čekanja locirana u Vojvodini, a Regionalna lekarska komora Vojvodine, umesto da oštećene pacijente ohrabri da govore, ona ih ućutkuje. Ovakav postupak direktno je narušio kredibilitet Komore Vojvodine.Smatrate li da je skup u Novom Sadu u stvari bio pokušaj prikrivanja korupcije?
- Činjenica je da do sada nije razjašnjen nijedan krupan problem u srpskom zdravstvu, a nije jer ne postoji politička volja. A volja je izostala i zbog toga što je političkim strankama u interesu ovakvo zdravstvo, koje je, kako kaže predsednikSaveta za borbu protiv korupcije Verica Barać, projektovano za korupciju. Takođe, zapaženo je što EU više nameće Srbiji korupciju kao problem, država sve češće simulira antikoruptivnu aktivnost. Tu nameru vlast sprovodi preko kontrolisanih medija i lažnih nevladinih udruženja.


Mislite li onda da komore i država štite korumpirane lekare?
- Pacijente sigurno ne štite. Ne štite ni veliku većinu časnih lekara, naprotiv ovakvi skupovi samo blate poštene ljude u belim mantilima. Jer u svakoj aferi, a bilo je užasnih, nije bilo teško konkretizovati krug odgovornih, koji se nalazi na vrhu piramide odlučivanja. A to nije učinjeno jer se svaki slučaj razvodnjavao, usporavao, uopštavao, a sve radi stvaranja utisaka da su svi krivi, kako ne bi bilo odgovornih pojedinaca.


Ima li uopšte odbrane od pomahnitale korupcije?
- Ono što je evidentno jeste da građani nemaju poverenja u institucije sistema. Dokaza je mnogo, jedan od njih je da se sada obraćaju samo nevladinom sektoru, što je za državu poražavajuće. No, ta i takva sumorna slika neće umoriti udruženje "Doktori protiv korupcije". I dalje ćemo prozivati, otkrivati, ukazivati na probleme.
 

Nestali milioni evra

- U srpskom zdravstvu ne caruje samo korupcija, već i teški kriminal. Navešću samo neke afere - "nestanak" 50 novih vozila Hitne pomoći, ne zna se gde je završilo 150 miliona evra za završetak Kliničkog centra Srbije, pa osam miliona evra za rekonstrukciju KC Zvezdare i Zemuna, pa šest miliona evra za nadziđivanje četiri sprata bolnice Studenica u Kraljevu, čiji je ulaz i danas zazidan. Da ne pominjem skandal sa vakcinama. Neke od tih afera traju i šest godina, a država ćuti.


Evropska nagrada

- Udruženje Doktori protiv korupcije početkom novembra dobilo je najveće međunarodno priznanje. Naime, Evropska mreža protiv korupcije u zdravstvu (EHFCN) iz Brisela dodelila mu je prvu nagradu za 2011. godinu i to prvoj asocijaciji koja deluje u zemlji koja nije član Evropske unije.

<<Nazad