<<Nazad

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/190253/Ni+manjih+plata,+ni+bešnjih+kola.html

press
02. 12. 2011

MATEMATIKA SRPSKOG ZDRAVSTVA DOK JEDNI NAJAVLJUJU ŠTRAJK, DRUGI SE ŠEPURE U LUKSUZNIM LIMUZINAMA

Ni manjih plata, ni bešnjih kola

Nismo svi takvi: Većina zaposlenih u zdravstvu poručuje da je za sve kriva raširena korupcija i da se stide bahatih kolega zbog kojih često ne smeju da pogledaju pacijentima u oči.

Ima nešto trulo u srpskom zdravstvu - iako je ovaj sektor tek 28. na listi delatnosti po visini zarada, na parkinzima klinika „šepure" se besne limuzine i ogromni džipovi.
Sindikati zaposlenih u zdravstvu i ostali predstavnici medicinara koji su prekjuče najavili štrajk zbog najave da će im plate biti obračunavane po novom modelu i loših uslova rada tvrde da je jedino objašnjenje za ovaj paradoks visok stepen korupcije i poručuju da se često i sami stide da pogledaju pacijentima u oči zbog kolega koje uzimaju mito i naplaćuju operacije i druge usluge.

Tu poštenja nema!

Pouzdani podaci kažu da je od 29.000 lekara u srpskom zdravstvu njih 3.000 bar jednom uzelo mito. Korupcija je najmanje prisutna u domovima zdravlja, dok 97 odsto takvih slučajeva otpada na institute i kliničke centre. I baš ispred tih institucija svakodnevno se mogu videti džipovi, „mercedesi", „leksusi", „bentliji" i ostali modeli sa cenama između 50.000 i 100.000 evra.
Pomoćnik direktora Urgentnog centra KC Srbije Milena Jauković kaže da se ovakvi automobili sigurno ne mogu steći poštenim radom, već da je bar u njihove gume morao da bude ugrađen mito od neke operacije.

Najkorumpiraniji sektori u zdravstvu

1. Hirurzi - kardiologija, neurohirurgija, ortopedija
2. Ginekolozi - akušeri
3. Anesteziolozi

Cenovnik korupcije

Porođaj    300-1.000
Operacije    300-5.000
Posao lekara 5.000-20.000
* u evrima

255
 evra prosečno mito u zdravstvu Srbije
500 miliona evra godišnje Srbija izgubi zbog korupcije u zdravstvu
3.000 lekara, od ukupno 29.000, bar jednom uzelo mito

- Tačno se zna koja je kola vozio neko kada je došao na određeno mesto, a koja vozi sada. Ne mogu se samo od plate kupiti dva-tri džipa, izgraditi jedna ili dve luksuzne kuće i napraviti još pokoja klinika, a one kod nas rastu kao pečurke - komentariše Jaukovićeva za Press.
Na pitanje koliko takav način života bode oči drugim lekarima koji rade pošteno, ona kaže da niko ne bi trebalo da zavidi nekome ko je bogatstvo stekao na nelegalan način.
Urednik portala Zdravoskop Zorica Marković ocenjuje da je korupcija, nažalost, najizraženija u oblastima od kojih zavisi život bolesnika.
- Ti lekari su privilegovani u svakom smislu i oni to čak i ne kriju. Mnogo je njih koji status prikazuju na različite načine, uključujući tu i skupe automobile kakve sigurno nećete videti ispred domova zdravlja - kaže Markovićeva.

                                                                Ko je najugroženiji?

S druge strane, Draško Karađinović iz Udruženja „Doktori protiv korupcije" smatra da je u zdravstvenim ustanovama najkorumpiraniji menadžment.
- Za štampu je vest da je lekar uzeo 300 evra, a pojedini direktori samo od jedne javne nabavke uzimaju po nekoliko stotina hiljada evra. O njima se ne piše, a i golim okom se može videti kako se njihov društveni i materijalni status promenio. Najvidljivije su upravo promene kod automobila. Pogledajte na parkinzima pojedinih klinika vozni park i biće vam sve jasno - kaže Karađinović, i dodaje da bi korupcije sigurno bilo manje kada bi pacijenti mogli da biraju da li će se o trošku države lečiti u državnoj ili na privatnoj klinici.
S njim se slaže i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) Dragan Cvetić, koji naglašava da su njegove kolege koje žive raskošno ipak u manjini.
- Dok većina gine i jedva sastavlja kraj s krajem, manjina vozi skupe automobile i nosi luksuzne satove. Najugroženiji je srednji kadar, odnosno medicinske sestre, tehničari i zaposleni u domovima zdravlja, jer oni em što imaju male plate - smatra Cvetić.

Zarade u zdravstvu

Čistačice, spremačice    18.000-20.000
Medicinske sestre    30.000
Lekar opšte prakse    50.000
Lekar specijalista    62.000-63.000
Lekari u bolnicama    67.000-68.000
* u dinarima   

Ljubinka Račić, Slađana Vukašinović

<<Nazad