<<Nazad

press
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/186718/To+bi+bilo+lepo,+ali+nije+realno.html

BEOGRAD 14. 11. 2011

PRESS

SAMO ŽELJA: ZDRAVSTVENI RADNICI NE VERUJU U IDEJU O ZAPOŠLJAVANJU

To bi bilo lepo, ali nije realno

Najava ministra zdravlja Zorana Stankovića da će od države tražiti dodatnu milijardu dinara u budžetu za 2012. i do 1. aprila tako zaposliti 600 medicinskih radnika, samo je lepa želja čije ostvarenje nije realno, tvrde sagovornici Pressa.


VELIKO INTERESOVANJE Stankovića je dočekao pun Dom sindikata

Na birou su trenutno 16.872 medicinara: lekari, medicinske sestre i tehničari... Stanković je u subotu, na sastanku sa nezaposlenima u zdravstvu u Domu sindikata u Beogradu, najavio posao za 600 njih i ujedno poručio da će predložiti oporezivanje alkoholnih pića sa tri dinara po flaši i uvođenje takozvanog duvanskog dinara da bi se obezbedila dodatna finansijska sredstva za zdravstvo.

Ekonomista Popov: Ovo nije rešenje

Ekonomista Zoran Popov kaže da je ideja o zapošljavanju medicinara dobra, ali smatra da problem nezaposlenosti ne mogu da reše pojedinačne akcije koje pokreću resorni ministri.
- Sve i da se to i desi i da se podigne cena pojedinačnih proizvoda da bi se zaposlilo 600 medicinara, vrlo lako se može dogoditi da padne tražnja za tim proizvodima koji se oporezuju. Onda će vlasnici fabrike otpustiti jedan broj radnika, i šta smo dobili? - upozorava Popov. 

Branka Planček, specijalista opšte medicine i potpredsednica Saveza samostalnih sindikata Srbije, kaže za Press da bi bilo lepo da se obećanja ministra zdravlja ispune, ali da je to u ovom trenutku nerealno.
- Smatram da je to u ovoj situaciji vrlo teško ostvarljivo. Tu, pre svega, mislim na loše finansijsko stanje u državi, ali i u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, odakle treba da se obezbede plate za zaposlene u zdravstvu - ističe dr Planček.
S njom se slaže i predsednica Sindikata lekara i farmaceuta Srbije dr Nevenka Dimitrijević. Ona kaže da ministar zdravlja nikako ne može da obezbedi 600 novih radnih mesta do 1. aprila.
- To je nerealan rok. Pre toga ministarstvo bi trebalo da definiše koja radna mesta treba popuniti - ističe Dimitrijevićeva.
Draško Karađinović iz Udruženja „Doktori protiv korupcije" smatra da obećanje Stankovića nije ništa drugo do prvoaprilska šala.
- S obzirom na to da je plan oročen do 1. aprila, ja ga shvatam kao prvoaprilsku šalu. S druge strane, Stanković je u ministarskoj fotelji već devet meseci i još ništa nije uradio na suzbijanju korupcije, što je pompezno najavljivao kao prioritet. Smatram da je u pitanju čista predizborna priča jer Srbija nema novca ni za lekove, a kamoli za tolika radna mesta - ističe Karađinović.
Violeta Nedeljković

<<Nazad