<<Nazad

http://www.e-novine.com/drustvo/54158-Cenzura-Lekarske-komore-Vojvodine.html

e-novine


Saopštenje NVO "Doktori protiv korupcije"

Cenzura Lekarske komore Vojvodine


Lekarska komora Vojvodine nije omogućila udruženju pacijenata "Pravo na zdravlje" da na konfernciji o korupciju u zdravstvu izloži slučaj trgovine listama čekanja na Institutu za onkologiju Vojvodine. Tim povodom NVO "Doktori protiv korupcije" izdala je saopštenje za javnost koje prenosimo u celini

"Sa žaljenjem konstatujemo da je organizator konferencije o korupciji u zdravstvu, uprkos našim opravdanim očekivanjima do poslednjeg trenutka, ipak onemogućio udruženju pacijenata 'Pravo na zdravlje' da izloži slučaj trgovine listama čekanja na Institutu za onkologiju Vojvodine.

Podsećamo da zdravstvo postoji zbog pacijenata a ne zbog lekara. Isto tako, prve žrtve korupcije su pacijenti, pa nam je neshvatljivo odbijanje Lekarske komore Vojvodine da sasluša one koji su spremni da otvoreno i konkretno iznesu jedan od najtežih slučajeva korupcije u zdravstvu Srbije. Tim pre što je ovaj šokantni slučaj utvrđen u službenom postupku kancelarije Ombudsmana a potvrđen i nedavnom izjavom ministra zdravlja o postojanju trgovine listama čekanja na IOV.

Takođe, nije nam poznato da je Lekarska komora Vojvodine u proteklom periodu zauzela zvaničan stav o ovom šokantnom slučaju sa njenog organizacionog područija a na koji mediji upozoravaju već mesecima.

Napredak u borbi protiv korupcije u zdravstvu se ne može ostvariti apstraktnim i deklarativnim razmatranjima, selektivnom i parcijalnom podelom na prikladne i neprikladne koruptivne slučajeve. Udruženje 'Doktori protiv korupcije' je dokazalo kroz svoje aktivnosti da samo otvoreno ukazivanje na koruptivne slučajeve može stvari pomeriti ka boljem i drugačijem. Takav pristup je prepoznat od javnosti kao iskren i efikasan i u okolnostima institucionalne korupcije koji vladaju u zdravstvu Srbije, predstavlja jedini način vraćanja izgubljenog poverenja u lekarsku profesiju.

Kako smatramo da je prećutkivanje i izbegavanje razmatranja konkretnih koruptivnih slučajeva, posebno kada su o tome spremni da govore sami pacijenti, u suprotnosti sa načelima našeg udruženja, doneli smo odluku o neučestvovanju na ovako koncipiranoj konferenciji."

star

<<Nazad