<<Nazad

http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/pljustace-tuzbe-zbog-vakcine-148784.php

 

SVINJSKI GRIP ĆE OJADITI DRŽAVU

PLJUŠTAĆE TUŽBE ZBOG VAKCINE

(10) Send to friend PrintUtorak, 15. Novembar, 2011.| Autor: Radmila Briza

Građani koji su primili vakcinu protiv svinjskog gripa mogu da tuže državu ako im se jave problemi sa zdravljem! Saša Janković kaže da će pokrenuti postupak kad dobije dokumenta

BEOGRAD - Opet ćemo plaćati zbog vakcina!
Građani koji su primili vakcinu protiv svinjskog gripa mogu da tuže državu ukoliko im se jave problemi sa zdravljem!

Kako smo juče pisali, mnogi stručnjaci su upozorili da je cepivo „Novartisa“, koje je primilo 149.817 građana tokom 2009. i 2010. godine, napravljeno na brzinu i da sadrži skvalen, koje bi mogao da dovede do pojave raznih bolesti: astme, multipleskleroze, dijabetesa, autoimunih bolesti...

Zaštitnik prava građana Saša Janković pozvao je stručnjake da mu dostave kompletnu dokumentaciju o celom „slučaju“ kako bi mogao da pokrene postupak.

- Informacije koje su do sada objavljene veoma su zabrinjavajuće - kaže Janković za Kurir.

Da tu nešto ne štima, Kurir je objavio još pre dve godine, kad je Tomica Milosavljević, bivši ministar zdravlja, rekao da će svako ko odbije da se vakciniše morati to da potpiše, kao što će izjavu morati da potpišu i oni koji se budu vakcinisali. Od toga se, ipak, ubrzo odustalo.

Advokat Nebojša Anđelković kaže da građani koji su primili vakcinu mogu da tuže državu Srbiju ukoliko im se pojave nusefekti.

- U Članu 44. Pravilnika o imunizaciji decidirano stoji da se za zaštitu od gripa dece uzrasta od šest meseci do osam godina koristi isključivo vakcina „split“, koja ne sadrži pojačivače dejstva. „Fosetrija“ nije bila takvog sastava. Odluku o njenoj kupovini donela je Vlada Srbije na predlog Ministarstva zdravlja. Potom je ministar zdravlja pozvao stanovništvo da se vakciniše, posebno decu i trudnice - objasnio je Anđelković.

Dr Draško Karađinović iz „Doktora protiv korupcije“ kaže za Kurir da je proglašenje „epidemije od većeg epidemiološkog značaja“ isključivalo mogućnost da bilo koje pravno ili fizičko lice na mogućoj narodnoj nesreći ostvari profit.

- Ministar zdravlja je na osnovu Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti imao pravo i dužnost da vakcinu obezbedi u direktnom kontaktu s proizvođačem, bez posrednika, ali to nije učinio - kazao je on i dodaje da građani mogu da zatraže nadoknadu štete.


<<Nazad