<<Nazad

http://www.e-novine.com/drustvo/53213-Doktori-protiv-korupcije-odbili-Insajder-B92.html

e-novine

e-Novine
Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Društvo
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (11)

Medijska konfuzija

Doktori protiv korupcije odbili Insajder B92


Stalno unošenje zabune oko utvrđivanja odgovornosti za osnovanu sumnju na korupciju u nabavci vakcine protiv svinjskog gripa H1N1 je ovih dana dostiglo vrhunac zbog konfuznih emisija Insajdera TV B92. Udruženje Doktori protiv korupcije doneli su odluku o neučestvovanju u poslednjem serijalu Insajdera nakon dodatnih saznanja o izvorima finansiranja TV B92, odnosno s obzirom da se Ministarstvo zdravlja, kao i druga ministarstva kojim upravlja ista stranka koja rukovodi zdravstvom već 9 godina, pominje kao važan finansijer. Takođe, po saznanjima ovog Udruženja, supruga vodećeg rukovodioca TV B92 zauzima već godinama ključnu funkciju u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO), ustanovi sa suštinskom odgovornošću u aferama velike korupcije, što navodi na opravdanu sumnju u nepristrasnost serijala posvećenog korupciji u zdravstvu. Iz ovih, i sličnih momenata, proističe i pitanja: Da li je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zaista krivac za aferu nabavke vakcine protiv gripa u Srbiji? Ili je, pak, na delu još jedno obmanjivanje javnosti u Srbiji

Umesto da se javnost upozna sa jasnim zakonskim obavezama zdravstvenih vlasti isključenja posrednika prilikom postupka javne nabavke vakcine kod proglašene epidemije, fokus se usmerava u pogrešnom pravcu, navodi se u saopštenju Doktora protiv korupcije, koje su potpisali predsednica Dragana Jovanović i podpredsednik Draško Karađinović.


"Naravno, uvek je zahvalnije u Srbiji ukazivati na globalnu korupciju nego se boriti sa lokalnim aferama gde odgovorni imaju ime i prezime i političku podršku. Tako ispada, gledajući serijal Insajdera, da je za aferu nabavke vakcina zapravo odgovorna SZO a ne bivši ministar koji je od početka prekršio zakon uvođenjem trgovačkih posrednika u postupak javne nabavke".

Udruženje Doktori protiv korupcije, u junu mesecu 2011. godine, takođe se oglasilo saopštenjem u kojem su upoznali javnost o pojedinim detaljima prilikom nabavke vakcina i već tada su upozorili da se u nizu prikaza u medijima, akcentovanjem sporednih tragova u aferi, svesno ili nesvesno zamagljuje fokus.

Iz tih razloga članovi udruženja nisu želeli da učestvuju u serijalu Insajdera i pored insistirajućih poziva. Jer, i posle dostavljene dokumentacija ekipi Insajdera na njihov zahtev o konkretnim teskim koruptivnim aferama u zdravstvu (trgovina listama čekanja na IOV, afera Hitna pomoć Beograda, zloupotrebe rekonstrukcija projekta 20+1 bolnica…) ustanovili smo posle više razgovora sa novinarima da je koncept serijala bio selektivan,  te da se afere sa poražavajucim posledicama po život i zdravlje velikog broja građana izbegnu ili prikažu na uopšten način, bez konkretnog definisanja lanca odgovornosti zdravstvenih vlasti (Ministarstva zdravlja) za galopirajuću korupciju u zdravstvu, navodi se u saopštenju.

"Odluka o neučestvovanju je dodatno ojačana informacijama o izvorima finansiranja TV B92 s obzirom da se Ministarstvo zdravlja, kao i druga ministarstva kojim upravlja ista stranka koja rukovodi zdravstvom već 9 godina, pominje kao važan finansijer.

Takođe, po našim saznanjima supruga vodećeg rukovodioca TV B92 zauzima već godinama ključnu funkciju u RFZO, ustanove sa suštinskom odgovornošću u aferama velike korupcije, što navodi na opravdanu sumnju u nepristrasnost serijala posvećenog korupciji u zdravstvu", tvrde u ovoj NVO.

Posebno šokantan primer diletantske površnosti sa kojom je rađen ovaj serijal je teatralno obraćanje ekipe Insajdera nepostojećoj Agenciji za borbu protiv prevare i korupcije u zdravstvu i g. Polu Vinkeu, postojećem predsedniku ali sasvim druge organizacije koja se zove EHFCN sa sedištem u Briselu


"Tako zaprepšćujući propust nam posebno teško pada jer smo dobitnici prestižne evropske nagrade EHFCN 2011. za uspehe u borbi protiv korupcije u zdravstvu i to kao prva zemlja van EU. Ovim teškim promašajima Insajdera nije obmanuta samo srpska javnost već se kompromituje i predsednik EHFCN pominjanjem u kontekstu senzacionalističkih fikcija nekakve zavere SZO protiv čovečanstva. Javno izvinjenje TV B92 i gledaocima i predsedniku EHFCN u ovakvim okolnostima je minimum", dodaje se u saopštenju.

Doktori protiv korupcije sa žaljenjem konstatuju da emisije Insajdera TV B92 iz serijala o korupciji u zdravstvu nisu odgovorile očekivanjima već doprinose prikrivanju a time i jačanju koruptivnih mehanizama u zdravstvu. Razočaranje je tim veće kada se zna koliko obilato su institucije EU pomagale medijsku kuću B92 sa željom da upozna građane Srbije sa antikoruptivnim standardima moderne države.


<<Nazad