<<Nazad

 http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/afere_se_ne_resavaju_korupcija_cveta_.55.html?news_id=226772

28.oktobar, 2011.

Neophodno uspostaviti potpuno nov zdravstveni sistem u Srbiji, ukazano na jučerašnjoj konferenciji NVO „Doktori protiv korupcije“

Afere se ne rešavaju, korupcija cveta

AUTOR: K. Ž.

Beograd - Nagrada Evropske mreže za borbu protiv korupcije i prevare u zdravstvu (EHFCN) koju su nedavno dobili „Doktori protiv korupcije“ predstavlja stimulans u daljoj borbi za uspostavljanjem potpuno drugačijeg zdravstvenog sistema u Srbiji, bez postojećih anomalija - ukazala je Dragana Jovanović, predsednica NVO „Doktori protiv korupcije“ na jučerašnjoj konferenciji za novinare. 

Draško Karađinović istakao je da je korupcija u zdravstvu najopasniji vid korupcije, jer ugrožava život i zdravlje ljudi.

- Pored male korupcije, ili mita, postoji velika, koja je najizrazitija kroz javne nabavke, ali i legalna, koja je dopuštena zakonskim okvirima. Večernje klinike su najbolji primer takvog vida korupcije - ukazao je Karađinović.

On je dodao da više od 5.000 funkcionera u Srbiji simulira borbu protiv korupcije i prima nadoknadu za to, a da je rast korupcije u proteklih 12 meseci 10 odsto.

- Ukazivali smo na brojne afere u zdravstvu, počev od trgovine listama čekanja na Institutu za onkologiju Vojvodine u Novom Sadu, rekonstrukciju 20+1 bolnice, aferu „Hitna pomoć“, ali ostali smo bez odgovora nadležnih - tužilaštva, Ministarstva pravde, Agencije za borbu protiv korupcije - rekao je Karađinović. On je dodao da se ništa nije učinilo povodom tih afera, postavljajući pitanje Čedomiru Čupiću „Koji je smisao postojanja Agencije koja puno košta, ne daje rezultate, a korupcija cveta?“


 

 

<<Nazad